Vlada Kosova pozdravlja saopštenje da nema tajnog plana za podelu Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova pozdravila je zajedničku saopštenje visokih predstavnika Sjedinjenih Američkih Država da ne postoji nikakav tajni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da su sve takve izjave spekulacije.

Ovakvu izjavu vlada Kosova vidi kao potvrdu SAD da će nastaviti da budu uz narod Kosova i da podržavaju angažovanje kosovskih zdravstvenih institucija na prevazilaženju situacije stvorene pandemijom kovid-19, saopšteno je iz vlade.

„Za Vladu je izuzetno značajno da se u zajedničkoj izjavi kaže da ne postoji tajni plan za ponovno utvrđivanje granica i da posebni izaslanik predsednika (SAD) Ričard Grenel nije video takav plan niti razgovarao o njemu“, kaže se u saopštenju.

To predstavlja podršku i oslonac za Vladu, ali kako su ocenili, „neprekidni pozivi predsednika (Hašima) Tačija i (Aleksandra) Vučića na korekciju granica sa bolnim kompromisom, i na razgraničenje, nastavljaju da budu pretnja“.

„Te izjave su od avgusta 2018. godine ponavljala dvojica predsednika koji su uspostavili usku međusobnu vezu bez međunarodnog posredovanja. Dijalog Kosova i Srbije treba da sprovodi Vlada, odnosno premijer Kosova, na osnovu ustavnih principa“, navedeno je u saopštenju.

Prema oceni Vlade dijalog treba da se nastavi, da bude dobro pripremljen, i da ima za cilj međusobno priznanje dve suverene zemlje sa teritorijalnim integritetom, da se postigne održiv sporazum kao garancija za normalizaciju međusobnih odnosa.

U saopštenju se podseća da je Vlada Kosova 20. marta učinila značajan korak ukidanjem takse od 100 odsto za sirovine koje se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Američki Stejt department je sinoć saopštio da ne postoji nikakav tajni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da su sve takve izjave spekulacije.

Izjavu su potpisali najviši predstavnici za Kosovo, specijalni izaslanik Trampove administracije za dijalog Ričard Grenel, američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Metju Palmer.

Prethodno je premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti na sednici Skupštine Kosova na kojoj je izglasano nepoverenje njegovoj vladi rekao da ima informacije da postoji tajni plan kojim se predviđa podela Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari