Vlada moguća krajem avgusta ili početkom septembra 1Foto: Stefana Savić

Nova vlada mogla bi da se ustoliči krajem avgusta ili početkom septembra iako su rezultati izbora više nego jasni u pogledu većine koja će je izglasati.

Ipak, na formiranje vlade utiču mnogi faktori a svaki dan odlaganja njenog formiranja je dan potpune neodgovornosti, smatraju sagovornici Danasa.

Aktuelna tehnička premijerka Ana Brnabić procenila je da će vlada biti formirana za dva ili tri meseca, dok je predsednik SNS; partije koja je osvojila ubedljivu većinu, a koji obavlja funkciju predsednika države, Aleksandar Vučić je rekao da svaki dan razmišlja o novoj vladi te da će ona biti formirana u ustavnom roku, moguće i mnogo pre njegovog isteka.

A rokovi su takvi da vlada treba da bude formirana najkasnije 90 dana od trenutka formiranja parlamenta. Republička izborna komisija dodeljuje poslaničke mandate najkasnije u roku od deset dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, nakon čega sačinjava izveštaj o sprovedenim izborima, koji podnosi Narodnoj skupštini.

Na osnovu izveštaja RIK o sprovedenim izborima, verifikacija mandata narodnih poslanika vrši se na prvoj sednici Narodne skupštine tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Grubo računajući, ukoliko RIK za desetak dana, 12. jula na primer, saopšti konačne rezultate, Skupština najkasnije treba da zaseda 12. avgusta, a vlada bi u tom slučaju najkasnije mogla da bude izglasana do 12. novembra. Postavlja se pitanje hoće li se čekati krajnji rok i moguće pogoršanje epidemiološke situacije.

Politički analitičar Boban Stojanović ukazuje da ne treba da zaboravimo da je aktuelna situacija potpuno protivustavna i da je mandat poslanika istekao 3. juna a samim tim i mandat Vlade.

– S obzirom na situaciju, mandati novih poslanika bi morali što pre da budu verifikovani, a Vlada odmah napravi posebno jer su rezultati izbora takvi kakvi su. Najava da ćemo dobiti Vladu za dva-tri meseca je posebno neodgovorna u ovakvim okolnostima. Ne znam zašto su stigle takve najave, iako razumem da Vučić ne zna šta da radi sa SPS-om koji mu je potreban za predsedničke izbore, a ni sa SPAS-om koji mu je potreban za gradske izbore. POKS nije uspeo da uđe u parlament na ponovljenim izborima i imaćemo svakako Vladu sa najmanje 190 poslanika vladajuće stranke. Da li će u Vladi biti još neko, potpuno je nebitno za građane – navodi on za naš list.

Kako dodaje, svaki dan odlaganja formiranja nove Vlade je novi dan potpune neodgovornosti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas kaže da formiranje vlade zavisi od toga kakvi su stvarni odnosi sadašnjih koalicionih partnera, SPS i SNS, od toga da li će doći do velike rekompozicije u raspodeli ministarstava kao i od odnosa u samom SNS, to jest, da li će dosadašnji značajni igrači ostati na svojim mestima ili će doći do drugačije raspodele.

– Koliko god Vučić bio moćan i nosio rejting naprednjaka, ipak postoje razni centri moći. I on mora da vodi računa da ih sve ne okrene protiv sebe. Uz to, sve zavisi i od političkih okolnosti jer različiti igrači na svetskoj sceni imaju uvek različite preference, pa žele ovoga ili onoga u vladi – objašnjava on.

Zato je, kako kaže, teško predvideti koliko će proces sastavljanja vlade trajati.

– Ali svakako ne mislim da će se preko leta nešto raditi. Po pravilu se i u svetu tokom leta ne donose bitne odluke. Verujem da će sve to sačekati kraj avgusta i početak septembra – prognozira on.

Na konstataciju da se ipak i preko leta glasalo zbog virusa, on odgovara da je sve nepredvidivo jer se sve radi prvi put pa i glasa preko leta.

– Ali ne vidim da je situacija takva da zahteva brzu promenu. Postoji vlada koja će sigurno imati suštinski kontinuitet unutrašnje i spoljne politike. Otuda ne postoji opterećenje rokom – zaključuje Anđelković.

Najbrže formirana Vučićeva prva vlada

Parlamentarni izbori 2012. održani su 6. maja, a vlada Ivice Dačića izglasana je 27. jula. Naredna vlada u kojoj je premijer, prvi put, bio Aleksandar Vučić izabrana je najbrže. Naime, vanredno se glasalo 16. marta, a vlada izabrana 27. aprila. Poslednji izbori 2016. doneli su najduže čekanje na vladu. Glasalo se 24. aprila, a vlada, ponovo na čelu sa Vučićem, formirana je tek 11. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari