Vladan Glišić: Razlike između mene i Šapića konceptualne prirode 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

„Nisam više deo Srpskog patriotskog saveza i neću biti deo njihovog poslaničkog kluba u parlamentu Srbije“, potvrdio je za Danas Vladan Glišić, dojučerašnji član Predsedništva SPAS-a, napominjući da neće vratiti poslanički mandat stranci na čijoj listi je bio.

Međutim, o razlozima zbog kojih je došlo do razlaza između njega i Aleksandra Šapića, lidera Srpskog patriotskog saveza, nakon dve godine zajedničkog delovanja, a pre formiranja poslaničkog kluba, Glišić nije želeo detaljnije da komentariše za Danas, već je samo napomenuo da je u pitanju razlika u konceptu.

Tezu o razlazu zbog koncepcijskih razlika pak lider SPAS-a nije želeo za naš list da potvrdi, ali ni demantuje uz opasku da Glišić može da govori šta hoće, ali da on na to ne može da utiče.

„Razišli smo se usled koncepcijskih razlika u daljem razvoju organizacije i delovanju poslaničke grupe u Skupštini Srbije. Moj koncept je značio mnogo više autonomije u delovanju poslanika i lokalnih organizacija koje su prišle SPAS-u“, napominje Vladan Glišić.

Upitan da li će, nakon razlaza sa Šapićem i napuštanja SPAS-a postati deo neke druge stranke, Glišić odgovara da ostaje u pokretu Narodna mreža, koji je osnovao 2015. i sa kojim se pridružio SPAS-u.

A na pitanje da li će poslušati Aleksandra Šapića i iz moralnih razloga vrati mandat stranci na čijoj izbornoj listi je bio, Glišić odgovara da neće vratiti mandat jer je poslanički mandat veza između građana i poslanika, a ne vlasništvo stranke ili stranačkog lidera.

Napominje takođe, i da u ovom trenutku ne zna da li će u parlamentu koji tek treba da se konstituiše delovati kao samostalni poslanik, ili deo nekog poslaničkog kluba.

„O tome još nisam odlučio“, ističe Glišić.

Na pitanje da li bar zna da li će biti deo vladajuće koalicije, konstruktivne opozicije ili samo opozicije, on kaže da će on lično biti opozicija, a da ne zna kakvu će poziciju zauzeti Srpski patriotski savez, jer u pregovorima SPAS-a i Aleksandra Vučića nije učestvovao.

Komentarišući to što parlament Srbije još nije konstituisan i što nova Vlada Srbije nije izabrana, uprkos tome što Srpska napredna stranka ima dvotrećinsku većinu, sagovornik Danasa kaže da misli da je to stoga što su naprednjaci svesni da više nemaju izgovora za greške.

„Imaju apsolutnu vlast i apsolutnu odgovornost“, objašnjava Glišić i dodaje da ne zna da li će njegov prvi radni dan u parlamentu možda obeležiti protesti ispred zgrade Skupštine Srbije, ali napominje da su protesti legitimni, ali da nasilje to nije.

O motivima razlaza sa Glišićem ništa rečitiji nije juče bio ni Aleksandar Šapić, lider SPAS-a.

„Samo da ponovim, Glišić neće više biti deo naše poslaničke grupe. Moralno bi bilo da vrati poslanički mandat, jer je mandat osvojila organizacija, ali mi na to ne možemo da utičemo, jer po zakonu je poslanik formalno vlasnik mandata. Šta god Glišić da odluči, mi to moramo da prihvatimo. Glišić neće biti deo naše poslaničke grupe i neće biti deo SPAS-a. O detaljima razlaza da sam hteo da pričam ne bih čekao da me vi zovete“, napominje Šapić.

Na pitanje da li je tačno da su u pitanju, kako tvrdi Glišić, koncepcijske razlike u budućem delovanju poslaničkog kluba, Šapić odgovara da Glišić ima pravo da kaže šta god želi i da on na to ne može da utiče.

Odlaskom Glišića Srpski patriotski savez u republičkom parlamentu imaće deset umesto jedanaest poslaničkih mandata. Na pitanje ko će biti šef poslaničke grupe SPAS-a, Šapić kaže da možda i zna ko bi to mogao biti, ali da još neće o tome da obaveštava javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari