Vladinim avionom u Antaliju išao Dačić 1Foto: MSP

Stranka slobode i pravde zahtevala je juče od nadležnih objašnjenje ko je i zašto avionom u vlasništvu države Srbije putovao u tursko letovalište Antalija, 5. i 12. avgusta ove godine.

Propustili su, međutim, vest da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio u zvaničnoj poseti Antaliji gde se sastao sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom.

SSP je izdala saopštenje u kome se navodi da putovanje jednim od državnih aviona ne sme da bude tajna i tražila je od Vlade Srbije da objasni koja je bila svrha ovih letova.

Niko od predstavnika Vlade Srbije na ovo nije odgovorio, ali dostupne su informacije o Dačićevoj nedavnoj poseti.

Šef srpske diplomatije, naime, sastao se u nedelju 11. avgusta sa ministrom Čavušogluom u Antaliji, regiji iz koje turski zvaničnik i potiče a gde se nalazi i konzulat Srbije. Dačić je čestitao Čavušogluu Kurban bajram, razmenjena su mišljenja o bitnijim bilateralnim i regionalnim temama a šef srpske diplomatije uputio je poziv turskom kolegi da poseti Srbiju, izrazivši očekivanje da će do skorog susreta doći već prilikom predstojeće posete predsednika Turske Erdogana Beogradu ili tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru ove godine.

Iz SSP su su takođe podsetili da je kupovina novog aviona za potrebe Vlade Srbije prošle godine bila označena kao državna tajna.

„Podsetimo da je Vlada Republike Srbije svoju flotu obogatila prošle godine kupovinom još jednog aviona, pored dva postojeća. Ta kupovina proglašena je za državnu tajnu, tako da građani nikada nisu saznali koliko je avion plaćen ni zašto je kupljen od brazilske kompanije, inače suvlasnika konzorcijuma koji je kupio beogradsku farmaceutsku kompaniju „Galenika““, navodi se u saopštenju.

Ipak, letovi za Antaliju 5. i 12. avgusta, za koje se SSP interesuje obavljali su se letelicom Falcon-50, registarske oznake YU-BNA 1356, koji je star 38 godina, kvario se u više navrata o čemu su mediji pisali, te je kasnije nabavljen nov.

Kupovina novog aviona i dalje je pod velom tajne, a i u slučaju pomenute Dačićeve posete Turskoj vidi se da je i dalje u upotrebi stari „falkon“. NJegova dozvola za letenje isticala je 15. oktobra 2018. godine, nakon čega je poslat na veći remont što mu je produžilo vek za pet godina.

Vlada još uvek krije novu letelicu

Za koordinaciju svih letova državnih letelica nadležna je avio služba Vlade Srbije. Na spisku letelica ove službe još uvek nema aviona koji je kupljen prošle godine za potrebe putovanja državnih zvaničnika. Osim što se njegova cena i dalje krije od javnosti, i u evidenciji flote avio službe ovaj avion zvanično „ne postoji“, odnosno navedeni su samo stari – „falcon-50“ i „learjet 31A“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari