Vlast odbila zahteve opozicije, nastavljaju se protesti u Beogradu 1Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Protest „Svi kao jedan – jedan od pet miliona“ protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan danas u Beogradu, sa početkom u 18 časova, kod Terazijske česme.

Prema najavama organizatora, okupljenim građanima obratiće se advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović. Istovremeno, danas ističe rok koji su lideri Saveza za Srbiju i drugi predstavnici opozicije, koja unazad već pet meseci, jednom nedeljno, u više gradova Srbije, okuplja nezadovoljne građane, dali vlasti da ispuni zahteve definisane i javno predočene na prošlonedeljnom velikom mitingu ispred Skupštine Srbije.

Tim povodom saopšteno je da je novi protest, danas (subota) u 18 časova, zakazan jer je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić odbio da pokrene dijalog povodom zahteva sa prethodnog protesta. Organizatori su saopštili i da će se ubuduće proteste organizovati zajedno sa svim potpisnicima Sporazuma sa narodom, „u cilju što šire saradnje i uključivanje svih društveno-političkih faktora u Srbiji, sindikata, inicijativa i udruženja“.

Jedan od lidera SZS Janko Veselinović kazao je da je odluka o novom protestu doneta na sastanku potpisnika Sporazuma sa narodom. „Na subotnjem protestu ponudićemo građanima predlog tima stručnjaka pobunjene Srbije za normalizaciju stanja u Srbiji posle pet meseci građanskih protesta u više od 100 gradova i opština Srbije“, rekao je Veselinović.

Odbijanje vlasti da ispuni tri ključna zahteva opozicije, kao povod za današnji miting, naveo je i lider Dveri Boško Obradović. „Svih ovih meseci bili smo zajedno sa građanima na ulicama u više od 100 opština i gradova, mnogi od nas su bili govornici, i taj veliki, pobunjeni narod je doživeo završetak prve faze protesta na veličanstvenom skupu prošle subote u Beogradu. Desetine hiljada ljudi su pokazali da se ne plaše ove vlasti, i da će se odlučno boriti protiv nje“, kazao je lider Dveri Boško Obradović.

Podsetimo, tri glavna opoziciona zahteva glase: formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za dogovor o fer i poštenim izborima, izbor novog sastava REM-a koji bi bio predložen na ravnopravnoj osnovi vlasti i opozicije, i izbor tehničkog rukovodstva RTS u prelaznom periodu kako bi „mediji konačno, a pre svega javni medijski servisi, bili slobodni i za drugačije mišljenje i za debatu“.

„Još hrabrije“

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, ocenio je da „režimska opsada“ Beograda neće sprečiti slobodne građane da još odlučnije i hrabrije zatraže slobodne medije, dijalog i slobodne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari