Vojvođanski klub: Vlast i opozicija da prestanu da se prave mrtvi 1Radovan Karadžić Foto: EPA-EFE/ PETER DE JONG

Vojvođanski klub je pozdravio presudu Međunarodnog suda u Hagu, kojom se Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske, osuđuje na doživotnu robiju.

“Mada ova presuda neće vratiti izgubljene živote žrtava i unesrećene sudbine njihovih porodica, ona predstavlja još jedan u nizu okončanih postupaka, koji jasno imenuju krivce i krivicu, skidajući kolektivnu krivicu sa naroda kojima zločinci pripadaju”, navodi se u saopštenju.

Stvarni značaj ove i drugih presuda za ratne zločine, prevashodno zavisi od načina na koji će ih shvatiti i prihvatiti narodi i države u čije ime su zločini počinjeni.

Vojvođanski klub je zabrinut zbog ćutanja vlasti i dela opozicije, jer njihovo ćutanje ostavlja prostor ozbiljnim sumnjama u istinski istorijski zaokret prema velikosrpskoj politici, kao i u odnosu na spremnost za sučeljavanje sa bitnim činjenicama iz naše novije istorije. Pomirenja sa susedima, zdrave dobrosusedske politike, ali i zdrave politike prema nacionalnim manjinama u Srbiji, neće i ne može biti dok se ta pitanja ne reše, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari