Vondraček: Češka ne povlači priznanje Kosova 1Radek Vondraček Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije predsednik Predstavničkog Doma Parlamenta Češke Radek Vondraček ocenio je danas da se ne može očekivati povlačenje priznanja Kosova, uprkos tome što to priznanje nezavisnosti nikada nije imalo jedinstvenu podršku češkog naroda.

On je rekao da zahvaljujući izjavi predsednika Češke Miloša Zemana o mogućem preispitivanju povlačenja priznanja KiM može doći do novog impulsa u rešavanju kosovskog pitanja.

„Priznanje Kosova su u Češkoj pratili različiti sporovi i nikada u češkom društvu nije imalo većinsku podršku. Poslanički dom je čak pozvao Vladu da se potrudi da nađe alternativno rešenje i da budućnost vidi kroz učlanjenje celog regiona u Evropsku Uniju. Parlament Vladi nije preporučio priznanje Kosova, ali je na kraju do toga došlo pod nekom vrstom pritiska i pod uticajem argumenata koji nisu bili precizni i ispravni, što je vreme pokazalo. Znam šta je češki predsednik izjavio i kakvu su pažnju njegove reči privukle u svetu. Drago mi je što je to izjavio, jer to ima simbolički značaj za prijateljstvo naša dva naroda“, rekao je Vondraček.

On je primetio da nije pravedno da se samo od Srbije nešto traži, navodeći da bi Zapad trebalo da i od kosovskih Albanaca traži neke pomake u smislu pravne države, demokratske uprave, borbi protiv korupcije i terorizma i završetka neprijateljstva.

„Ako se svi budemo ponašali civilizovano moguće je da ćemo naći neki sporazum“, rekao je Vodnreček.

Predsednik Donjeg doma češkog Parlamenta ponovio je da Češka podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji, jer je, kako je naveo, „istorija jasno pokazala da stabilnost Evrope nije moguća bez Zapadnog Balkana, a balkanska stabilnost nije moguća bez uključenja Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari