"Vreme je za izbor nove Vlade Kosova i da se uklone mere koje narušavaju odnose sa svetom" 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je pozdravio današnje objavljivanje odluke Ustavnog suda kojom je potvrđena ustavna osnovanost njegove uredbe o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade Kosova i ocenio da je „sada vreme da se izabere nova vlada“.

„Sada je otvoren put za formiranje nove vlade. Očekujem da nova vlada bude formirana što je pre moguće“, rekao je Tači i ukazao da „Kosovo nema luksuz za vakuum u funkcionisanju institucija“.

„Pozivam stranke i kandidata za premijera (Avdulaha Hotija) da preuzmu odgovornost. Kosovo je izgubilo dosta vremena promenom vlada i premijera. Sada je vreme za ekonomski oporavak i da nastavimo reforme u svim sektorima života“, rekao Tači.

Pozvao je „čitav politički spektar da zajedno radi“ na dva pitanja hitna: nastavak suzbijanja epidemije i ekonomski oporavak.

„Ali, moramo da budemo pažljivi na strateškom planu, posebno u vezi s članstvom u NATO-u i EU“, rekao je on i pozvao EU da donese odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

„Održavajte posebne odnose sa Sjedinjenim Državama“ – poručio je Tači jer su, kako je rekao, „sloboda i nezavisnost Kosova usko povezane sa SAD i njihovim evropskim partnerima“.

Kosovski predsednik je uz to ocenio da je „važno ukloniti sve mere koje su narušavale partnerstvo s međunarodnom zajednicom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari