Vrhovni sud potvrdio da Morina neće biti izručen Srbiji 1Foto: Dejana Majstorovć

„Vrhovni sud je 14. avgusta doneo rešenje kojim potvrdjuje rečenje Krivičnog saveta Odelenja za organizovani kriminal Osnovnog krivičnog suda Skoplje, koji je odlučio da nisu ispunjenje zakonske pretpostavke za ekstradiciju osobe T. M, državljanina Velike Britanije i Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Krivični sud „Skoplje 1“ odlučio je 7. avgusta da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Morine u Srbiju, kako je tada saopštio, nakon pregleda dokumentacije u zahtevu i ceneći dosadašnju praksu i medjunarodno pravo.

To rešenje je odmah, zajedno sa dokumentacijom, prosledjeno Vrhovnom sudu Severne Makedonije, čijom odlukom postaje pravosnažno, nakon čega će Morina biti pušten iz ekstradicionog pritvoru u Skoplju, u kojem se nalazi od 25. jula.

Bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu makedonska policija uhapsila je 24. jula na graničnom prelazu Blace sa Kosovom po poternici Interpola.

Ta poternica je izdata na zahtev vlasti Srbije koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina.

Zahtev Srbije za ekstradiciju Morine je Ministarstvo pravde Severne Makedonije skopskom krivičnom sudu dostavilo u ponedeljak 5. avgusta.