Vučić: Bez Rusije nikakvog rešenja kosovskog problema neće biti 1Foto: BETA/ AP PHOTO/ DARKO VOJINOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je potpuno jasno da bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovskog problema.

„Bez Rusije i zbog snage Rusije u Savetu bezbednosti UN je jasno da nikakvog rešenja neće biti bez Rusije. Pre svakog rešenja posavetovaću se sa (ruskim) predsednikom (Vladimirom) Putinom“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Vladimirom Putinom u Palati Srbija.Vučić je podsetio da je Beograd vodio pregovore sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije dok prištinska strana nije uvela takse na srpsku robu od sto odsto.

On je dodao i da ne može govoriti o rešavanju kosovskog problema, jer ga trenutno ne vidi, ali se nada da će ga jednom biti.

Putin: Moskva podržava obostrano prihvatljvo rešenje za Kosovo

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da Rusija podržava obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Rusija je, kao i Srbija, zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan. Ruski stav o Kosovu je poznat, zalažemo se za postizanje prihvatljivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244“, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Putin je rekao da „nažalost u poslednje vreme kosovske vlasti preduzimaju provokativne korake kojim su zategli situaciju“ i dodao da je „vojska Kosova direktno kršenje rezolucije 1244“ i da Rusija deli zabrinutost Srbije da takvi koraci vode destabilizaciji.

Na pitanje o ukuljučivanju Rusije u rešavanje pitanja Kosova, Putin je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestovala po tom pitanju, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali slabo i naveo je primer formiranja Zajednice srpskih opština.

Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova, dodao je Putin.

Potrebno je više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rešenje, rekao je ruski predsednik i dodao da će Rusija raditi sa partnerima da bi rešenje bilo pravedno.

Vučić: Srbija nezavisna u odlučivanju, vodi politiku zasnovanu na volji građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je politika Srbije zasnovana na volji njenih građana i da se vodi u njihovom interesu, kao i da to ne može da promeni ni Velika Britanija niti bilo koja druga država.

„Srbija se ponosi činjenicom da je slobodna i nezavisna država u donošenju odluka. Poštujemo Britance, Velika Britanija je velika a mi smo mali, ali ni Britanci niti bilo ko drugi neće odlučivati kakve ćemo mi odluke donositi, a za ono što pišu novine – baš me briga“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Beogradu.

Vučić je istakao da Srbija ima svoj strateški pravac koji neće promeniti dok je on predsednik Srbije.

„Izbori u Srbiji će biti održani za neko vreme i svako može da se nada da će promeniti taj pravac, ali dok sam ja predsednik Srbije, ona će biti nezavisna država koja će voditi računa o svojim interesima“, naveo je Vučić.

Detalje o poseti možete da pratite uživo na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari