Vučić: Čekaćemo da se potpuno ukinu takse 1Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd čekati da Priština potpune ukine taksu na robu iz Srbije, a da „gluposti oko reciprociteta“ neće ni da komentariše.

Čekaćemo da potpuno ukinu takse i nećemo im reći hvala kada to urade, već koliku su štetu napravili, rekao je Vučić novinarima na Fruškoj gori i dodao da ćemo posle toga nastaviti da radimo.

On je istakao da je pozicija Beograda jasna čvrsta i čista. Navodeći da su on, premijerka Ana Branbić i dirketor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić sinoć do kasno anlazirali intervju premijera Kosova Aljbina Kurtija „Frankfurter algemajne cajtungu“, šta se dešava u SAD i Nemačkoj, Vučić je rekao da je jasno da prištinska vlada sve jasnije okreće protiv Donalda Trampa i njegovih ljudi.

Vučić je dodao da su vidljivi i napadi Kurtija na Grenela i prikriveni napad na Roberta O’Brajena, istakavši da sklonište pokušavaju da pronađu u administracijama dveju evropskih zemalja.

On je naveo da se slaže sa Kurtijem da potpis na nešto što je dobijeno pod pritiskom nema validnost, podsetivši na agresiju 19 zemalja protiv Srbije.

Vučić je rekao da za sedma-osam dana ide u Belin i da ga očekuju važni razgovori koji neće biti laki.

Vučić najavio sastanak u Briselu naredne nedelje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih sedam-osam dana imati sastanak u Berlinu i da razgovori o Kosovu i Metohiji neće biti laki.

Vučić je tokom posete vinariji „Deurić“, rekao da je naša pozicija jasna i črvsta i da naš stav „nije pitanje nepokolebljivosti“.

„To je pitanje da li imate dovoljno argumenata da je (poziciju) štitite sa lakoćom. A u njihovu argumentaciju kada ulazite, teško da možete da razumete šta je smisao, a kamoli nešto drugo“, ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima, spreman je da sasluša predloge nemačke kancelarke Angele Merkel, ali da „u ovom trenutku ne vidi inicijativu Brisela“.

„Sposobni smo da gotovo hermetički zatvorimo granice zbog migrantske krize“

Vučić je rekao da je Srbija sposobna da „gotovo hermetički“ zatvori svoje granice ako to bude potrebno zbog migrantske krize i poručio građanima da se ne brinu jer je naša država „suviše ozbiljna“ da ne bi mogla sa tim da se izbori.

„To bismo uradili fizičko tehničkim merama, ako zatreba i angažovanjem vojske i policije“, rekao je Vučić, prilikom obilaska vinarije na Fruškoj Gori.

On je rekao da ne mogu da se zatvore sve granice, ali pravce odakle bi eventualno došli migranti „bićemo aposolutno u stanju da u potpunosti pokrijemo i merama fizičko tehničkog obezbeđenja, u zavisnosti od toga kakav je teren i prostor, a ako odluče nadležni organi, i uz angažman vojske i policije“.

On je rekao da ljudi ne treba da brinu o tome, jer „smo država koja na ozbiljan način funkcioše“.

Prema njegovim rečima, ova vlast je „uspela da izleči srpsku ekonomiju, koju su oni pljačkaši razorili uništavajući fabrike“, što je bilo „najteže, a sve ovo drugo ćemo lakše da savladamo“.

Vučić je ocenio da je opozicija u Srbiji sa dvadesetak odsto podrške u biračkom telu pala na osam odsto, zbog, kako je naveo, „negativne kampanje“ koju vode protiv njega i „nedostatka programa“.

Govoreći o predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima, Vučić je dodao i da se iznenadio „kako neke druge (političke opcije) napreduju“ a da se Srpska napredna stranka koju predvodi „još nekako drži“.

Govoreći o indicijama da bi SAD mogle na neki način da sankcionišu dalji uvoz oružja iz Rusije, Vučić je naveo da Srbija ima „potrebe za zaštitom granica i teritorije Srbije“, da je saradnja sa zvaničnim Vašingtonom trenutno dobra i otvorena, i da ne očekuje nikakve kaznene mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari