Vučić: Članice SB UN koje nas kritikuju za nesaradnju s Hagom primenjuju dvostruke aršine 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) optužio za primenu dvostrukih aršina članice tog tela koje su kritikovale Beograd zbog nesaradnje sa međunarodnim sudom u Hagu.

Na sednici SB UN na kojoj su izveštaj podneli predsednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Karmel Ađijus i Serž Bramerc, Vučić je rekao da su mnoge države večeras optužile Srbiju da krši Rezoluciju 1966 SB UN koja se odnosi na saradnju sa sudom u Hagu.

„Mnoge države članice SB UN večeras su zatražile od Srbije da poštuje Rezoluciju 1966. Te reči dolaze od onih koji su brutalno kršili Rezoluciju 1244 SB UN, koja se odnosi na teritorijalni integritet SR Jugoslavije, tako što su počeli da priznaju nezavisnost Kosova. To je nešto što pokazuje dvostruke aršine“, kazao je Vučić u drugom obraćanju najvišem telu UN.

Vučić je rekao da će Srbija „nastaviti da sarađuje“ sa Mehanizmom u Hagu, sa kancelarijom tužioca, i da će „ispuniti obaveze“.

„Ali pokušajte da nađete neka prava rešenja, da ne ponižavate Srbiju, već da sarađujete s nama, da postignemo partnerski odnos. Mislim da će onda biti urađeno nešto dobro u korist svih nas“, kazao je Vučić članicama SB UN, među kojima su i najveće svetske sile.

Ambasadoru Hrvatske pri UN Ivanu Šimonoviću, koji je večeras rekao da je „veoma jasno ko je bio đavo“ u ratovima devedesetih, čime je aludirao na tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića, Vučić je odgovorio da je „sasvim očigledno ko je bio đavo“.

„Postojao je jedan koncentarcioni logor u malom mestu koje se zove Jasenovac i mislim da svi znaju ko je bio đavo. Ali da ne idemo toliko daleko u prošlost“, naveo je Vučić.

On je ponovo upitao zašto pred sudom u Hagu „ni jedan jedini Hrvat nije proglašen odgovornim za zločine nad Srbima u Hrvatskoj“.

„Duboko osuđujemo zločine koje su počinili Srbi i to je razlika između nas“, dodao je.

Na izjavu Šimonovića da Srbija „i dalje ne ulaže dovoljno napora“ u nalaženje nestalih u ratu, Vučić je odgovorio da je hrvatski diplomata „zaboravio da kaže da ima više nestalih Srba nego nestalih Hrvata“.

„Potpuno smo spremni da ispunimo sve u pogledu nestalih osoba. Predložili smo Hrvatima i Albancima da nas obaveste o sumnjama za određene lokacije u Srbiji i izvršićemo iskopavanje u roku od 24 sata. Nemamo šta da krijemo, nikada neću skrivati počinioce tih užasnih zločina“, rekao je Vučić.

On je kazao i da je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN Sven Alkalaj večeras „iznosio privatno mišljenje“.

Vučić je rekao da ga je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pismom obavestio da u tom tročlanom organu nema saglasnosti o nastupu pred SB UN i da zato ne želi da odgovara Alkalaju.

Dodao je da pred SB UN „nije rekao ništa“ ni protiv jedne zemlje iz regiona, a da predstavnici Hrvatske i BiH to jesu učinili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari