Vučić: Datum izbora saopštavam 4. marta, kada se vratim iz Amerike 1Foto:RTS/printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će raspisati parlamentarne izbore u sredu, 4. marta, istog dana kada se vrati iz zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), Vučić je danas rekao da će pokušati da pridobije međunarodnunu podršku na predstojećim sastancima kojima će prisustvovati u Vašingtonu, na kojima će najvažnije teme biti stav Srbije prema Kosovu, Republici Srpskoj (RS) i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

„Amerikanci su uvek protiv SPC. Evropljani će da se prave nevešti i tražiti što manje priče o srpskom narodu i etnicitetu… Ne tražimo nikakvu Veliku Srbiju. Ono što tražimo je da Srbi imaju sva prava koja su zagarantovana drugim narodima (u zemljama gde su manjina), na primer kakva imaju Albanci u Severnoj Makedoniji“, rekao je Vučić.

On je ocenio i da očekuje od predstavnika međunarodne zajednice čuje da je za trenutnu krizu u BiH odgovarn srpski član predsedništva Milorad Dodik.

„Od mene će čuti da je RS ustavna kategorija“, kazao je Vučić, dodavši da će postaviti pitanje šta je Srbija to uradila da bi bila meta napada.

Govoreći o migrantskoj krizi koja bi nastala pod uslovom da Turska otvori svoje granice za dva miliona izbeglica koji se nalaze u toj zemlji, Vučić je rekao da je kroz Srbiju do sada prošlo do 900.000 migranata.

„Srbija ima kapaciteta da zbrine 10.000 migranata, a da to ne oseti“, ocenio je Vučić i dodao da je potrebno da Srbija pokaže humanost, da neće biti „parking“ za migrante koje Evropa ne želi da primi i da će se „boriti za svoje nacionalne interese“.

Prema njegovim rečima, Srbija je za epidemiju korona virusa „spremna koliko god je moguće da bude spremna“ i da ga više brine ekonomski uticaj koji epidemija može da ima na svetske berze.

„Mi smo se do sada dobro držali, obezbedili dodatna finansijska sredstva… Da sve prestane da radi, da cela ekonomija prestane da radi, mi možemo nekoliko meseci da izdržimo, a da ne uvećavamo javni dug“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari