Vučić: Do kraja juna počinju radovi na autoputu između Srbije i Republike Srpske 1Foto: Beta/Milos Miskov/DS

Nakon sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je rekao da je Srbija preuzela obavezu na sebe da sa 100 miliona evra finansira izgradnju mosta preko Save i naveo da će to biti poklon Srbije narodu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

On je naveo da će to biti autoput koji će spojiti Bijeljinu, preko Kuzmina, sa autoputem Beograd-Zagreb, nakon čega će Republika Srpska nastaviti izgradnju ka Brčkom i Doboju, odakle već postoji autoput ka Banjaluci.

Vučić je izrazio nadu da će vlasti u Sarajevu nastaviti izgradnju tog puta preko Brčkog do Sarajeva, ako su se odlučili za tu putanju, i dodao da će to predstavljati snažan podsticaj za razvoj i unapređenje odnosa.

On je podsetio da je trgovinska razmena Srbije sa BiH u prošloj godini dostigla 1,9 milijardi evra i da je time Srbija postala prvi spoljnotrgovinski partner BiH u regionu.

Vučić je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, poput odnosa Beograda i Prištine, potencijalnom nastavku dijaloga, taksama na robu iz Srbije i BiH, kao i saradnji Srbije sa Republikom Srpskom i sa BiH.

Predsednik Srbije je ocenio da je zbog komplikovanih odnosa unutar BiH Dodiku teško da privuče više stranih investicija, zbog čega je dogovoreno da se nastavi sa programom podrške mladim preduzetnicima do 35 godina u Republici Srpskoj.

„Srbija i Republika Srpska su do sada davale po 500.000 evra za taj projekat. Sada smo odlučili da damo za mlade preduzetnike u Republici Srpskoj milion evra a Republika Srpska 500.000 evra. Verujemo da će to dati dobre rezultate za razvoj preduzetničkog duha u Republici Srpskoj“, rekao je on i dodao da će biti subvencionisane i investicije ne samo iz Srbije već i druge strane investicije.

Vučić je rekao da će Beograd učestvovati u programu razvoja opština u Republici Srpskoj kroz program podrške renoviranju i izgradnji bolnica ili domova zdravlja, a da je Srbija spremna da istu pomoć ponudi i opštinama u Federaciji BiH, ako bude želje za tim.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti, bezbednosti i razvoja u regionu i da to treba da shvate svi u Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da je Srbija spremna da izabere i finansijski pomogne projekte koji se ponude i iz Federacije BiH.

„Ljudima u BiH mora da bude jasno da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i bezbednosti, ali i razvoja u čitavom regionu, da je nezaobilazan faktor. Srbija ima dobre namere, spremna je da izabere najvažnije projekte koji se ponude iz Federacije BiH i da ponudi podršku, ali je problem što tih projekata nema“, kazao je Dodik.

On je naveo da saradnja Srbije i Republike Srpske nikad nije bila bolja, zahvaljujući Vučiću i Vladi Srbije, i dodao da nema opštine u Republici Srpskoj u koju nisu uložena sredstva iz budžeta Srbije.

„Narod to prima na poseban način, narod računa da Srbija brine o Republici Srpskoj“, naveo je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da će umesto planiranih 65 miliona evra, suficit budžeta Srbije u januaru iznositi 200 miliona evra, što je kako je rekao, dobar signal za građane Srbije i za rast plata i penzija.

On je kazao da se Srbija, uprkos taksama koje je uvela Priština na uvoz robe iz Srbije, „ubrzano razvija i fiskalno oporavlja“.

„Imaćemo još više novca da pomognemo našem narodu u Republici Srpskoj i daljem ubrzanom oporavku privrede Srbije i standarda građana“, kazao je Vučić.

On je izjavio i da je pisanje hrvatskih medija o tome kako ga građanski protesti širom zemlje politički ugrožavaju „jedna od retkih stvari koja ga zabavlja“, u moru problema sa kojima se svakodnevno susreće.

„Moram da priznam da sam prijatno iznenađen. Jer ako toliko navijaju da ja u krvi odem i nestanem, ako pišu da je ovde neko grotlo i prevratnička atmosfera, onda mora da sam nešto mnogo dobro uradio za Srbiju“, rekao je Vučić.

On nije precizirao na koji hrvatski list ili tekst konkretno misli ali je naveo da u toj zemlji postoje oni koji bi naspram sebe voleli da imaju slabu Srbiju iz perioda vladavine Borisa Tadića, u odnosu na koju je Hrvatska imala dvostruko veći privredni rast i bila dominantna u svakom pogledu.

„Sada je sve potpuno drugačije. Imamo suficit sa Hrvatskom, dvostruko veći rast, 55 odsto nižu stopu javnog duga u odnosu na BDP, pa i dvostruko niži dug u apsolutnom iznosu. Ali, očigledno je da bi neki želeli da se vrate neka ranija vremena jer pate za nekim starim rukovodstvima. Mi Hrvatsku ne ugrožavamo, osim što nećemo da budemo slabi i nesposobni“, rekao je on.

Govoreći o pitanju Kosova, Vučić je rekao da, bez obzira na eventualnu reakciju javnosti, on neće bežati od toga da građanima predloži rešenje ali da ga razvoj situacije sa taksama zabrinjava i uverava da do toga možda i neće doći.

„Plašim se da do toga nećemo ni doći jer situacija sa taksama ugrožava svaku atmosferu poverenja. Ako nisu u stanju da ukinu anticivilizacijske takse, o kakvom rešenju možemo da govorimo? Kako ćemo da dođemo do mnogo težih rešenja? Nisam optimista ali neću ni da privlačim političke poene na licemerju i laži. Govoriću istinu narodu, ma koliko da izgubim političkih poena“, rekao je on.

Kineska kompanija Linglon će u martu u Zrenjaninu početi da gradi fabriku guma, najavio je takođe danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je novinarima rekao da je danas razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije koji su potvrdili da počinju investiciju u Zrenjaninu.

Gradsko veća Zrenjanina juče je usvojilo predlog odluke o prodaji 37 parcela u industrijskoj zoni Jugoistok za realizaciju investicije kompanije Linglon.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šandong Linglong Tajr potpisali su avgusta prošle godine ministar privrede Goran Knežević i predsedavajući i izvršni direktor kineske kompanije Feng Vang.

Ta kineska kompanija namerava da u Zrenjaninu podigne proizvodni kompleks za proizvodnju radijalnih pneumatika, investira gotovo milijardu dolara i zaposli do 1.500 radnika.