Vučić: Usaglasili smo pitanja nestalih i interno raseljenih i ekonomska pitanja, otvorili temu ZSO 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu posle dijaloga s Kosovom pod okriljem EU da su „suštinski usaglasili“ pitanja nestalih i interno raseljenih osoba i ekonomska pitanja i da su otvorili „dve nove teme“, od kojih je jedna – Zajednica srpskih opština.

„Danas su otvorene dve nove teme: pitanje Zajednice srpskih opština, i tema imovine i finansijskih zahteva koje ističemo jedni prema drugima“, rekao je Vučić novinarima posle pregovora s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Šefovi ekspertskih pregovračkih timova Srbije i Kosova, Marko Đurić i Skender Hiseni, nastaviće razgovore o ZSO 17. septembra, a sledeći sastanak na najvišem nivou planiran je za 28. septembar u Briselu, kazao je Vučić.

„Dolaze najvažnija i najteža pitanja na dnevni red, o mnogim pitanjima imamo suprotne stavove, biće komplikovano i teško“, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da će odmah po formiranju nove Vlade Srbije svi koji su učestvovali u pregovorima s Kosovom informisati Skupštinu Srbije o tom procesu.

„Takav je razvoj događaja da želimo da iznesemo pred Skupštinu šta radimo (u pregovorima s Kosovom), šta je dobro, a čemu se ne radujemo“, kazao je Vučić.

Lideri Srbije i Kosova potvrdili su danas u Briselu šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju da su njihovi najviši prioriteti integracija u EU i nastavak rada na dijalogu o normalizaciji odnosa pod okriljem Unije.

„Povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju da je za njih najviši prioritet integracija u EU i nastavak rada na dijalogu pod okriljem EU, koji je ključni element njihovih puteva ka EU“, piše u zajedničkoj izjavi dvojice zvaničnika uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu.

Vučić i Hoti su se „takođe obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama“.

„U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, koji se nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi s dijalogom, mogli bi da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“, navodi se u zajedničkoj izjavi Vučića i Hotija objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je postignut „pun napredak“ u pregovorima lidera Srbije i Kosova o ranije otvorenim temama u okviru dijaloga pod okriljem Unije.

„Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji i nestalim i raseljenim osobama, temama koje smo otvorili na prethodnom sastanku. Srećan sam što mogu da objavim da smo postigli pun napredak u razgovorima“, rekao je Lajčak posle današnje runde pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Lajčak je naveo da je važno što su oba lidera jutros potvrdila da pridaju „najviši prioritet“ integraciji u EU i nastavku rada u okviru dijaloga, ocenivši da je to „ključno za napredak na evropskom putu“ Srbije i Kosova.

„Danas smo prvi put razgovarali o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama (na Kosovu), medjusobnim potraživanjama i imovini, u sklopu puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, kazao je Lajčak.

On je dodao da će sledeći sastanak u okviru briselskog dijaloga biti posvećen tim dvema temama.

„Današnji pregovori su bili napeti, po običaju, ali je prevagnula volja obe strane da nastave razgovore uprkos bolnim i složenim pitanjima na stolu. Sledeće nedelje biće sastanak na ekspertskom nivou, a na visokom nivou kasnije ovog meseca“, rekao je Lajčak.

Član delegacije Srbije u dijalogu s Kosovom pod okriljem EU, Marko Đurić optužio je premijera Kosova Avdulaha Hotija da „laže“ kada kaže da se na današnjim pregovorima govorilo o međusobnom priznanju.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog „Ekonomska normalizacija“, uz razliku samo u poslednjoj od 16 tačaka.

https://www.instagram.com/p/CE1H3SMpKwm/

Borelj: Srbija i Kosovo posvećeni dijalogu u Briselu, razgovori nisu laki

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa nisu laki i da je zato srećan što vidi posvećenost obe strane.

Pred današnji početak nove runde dijaloga Srbije i Kosova pod okriljem EU, Borelj je rekao da će teme pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija biti pitanja nestalih i raseljenih, i ekonomska saradnja, o kojima je bilo reči na prethodnim sastancima.

On je dodao da će biti reči i o još dve „veoma važne teme: o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama“ na Kosovu i „rešavanju pitanja uzajamnih finansijskih potraživanja imovine“.

„Obe teme su veoma osetljive i veoma važne za buduće odnose Kosova i Srbije i za svakodnevni život njihovih građana“, dodao je Borelj.

On je rekao da se stavovi Srbije i Kosova razlikuju, ali da njihovi lideri nastoje da nađu zajedničku osnovu za „rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“, „baveći se temama od izvanrednog značaja“.

Pozdravio je to što su Vučić i Borelj u zajedničkoj izjavi pred današnji sastanak potvrdili da daju najviši prioritet integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu uz posredstvo EU.

Naveo je da su se Vučić i Hoti „takođe obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama“.

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, posle 20 meseci prekida zbog uvođenja kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mera.

Današnji sastanak Vučića i Hotija je treći od obnove dijaloga, a drugi licem u lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari