Vučić i Irinej: Jedinstvo od ključnog značaja za opstanak naroda na KiM 1Foto: Kabinet predsednika republike Srbije

Vučić je informisao Irineja o aktuelnoj političkoj situaciji i izazovima sa kojima se Srbija susreće. Dvojica sagovornika usaglasili su se da je u teškim vremenima jedinstvo od ključnog značaja za opstanak naroda na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika.

Kako se navodi, Irinej je zahvalio predsedniku na njegovoj ličnoj i nesebičnoj posvećenosti i pomoći koju je država obezbedila za završetak radova na Hramu Svetoga Save na Vračaru.

Patrijarh je informisao predsednika Vučića o toku završnih radova i pozvao ga da u narednom periodu poseti Hram i lično se uveri u majstorstvo ruskih i srpskih mozaičara, kao i umetnički domet ovog jedinstvenog i najvećeg mozaika u svetu, koji će od kraja sledeće godine biti na ponos Beogradu, Srbiji i čitavom Hrišćanstvu, ističe se u saopštenju.

Iz Kabineta navode da je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio poziv patrijarha Irineja da država i crkva zajedno proslave veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kao jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Srbije i srpskog naroda.

Irinej je posebno pohvalio činjenicu da su i Beograd i Srbija postali veliko gradilište, te da se lice naše prestonice ali i čitave države iz dana u dan menja na bolje, a da otvaranje svake nove fabrike i povezivanje naših gradova i sela najmodernijim auto putevima pokazuje da Srbija staje na noge i da predanost marljivom radu daje prave rezultate na korist čitavog naroda i države. Dvojica sagovornika izrazili su zabrinutost zbog pada nataliteta u Srbiji i saglasili se da treba uložiti maksimalan napor u cilju njenog povećanja, ističe se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali episkop remezijanski G. Stefan, starešina Hrama Svetog Save, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković i lični sekretar patrijarha Dejan Nakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari