Vučić i Micotakis: Deklaracija o strateškom partnerstvu unapredjuje izuzetne odnose Srbije i Grčke 1Foto: Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis ocenili su u Atini da dve zemlje imaju izuzetne odnose koje će unaprediti danas potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Vučić je rekao da je Deklaracija o strateškom partnerstvu, potpisana posle mnogo godina čekanja, od velikog značaja za Srbiju, koja, kako je rekao, „nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odan i iskren prijatelj grčkog naroda i države“.

„Razgovaramo i s većima od Grčke, ali ćemo teško moći da pronadjemo većeg prijatelja od Grčke. Uveren sam u geopolitičkom smislu da dolazi vreme većeg poštovanja nezavisnih i suverenih zemalja i prijateljstva takvih zemalja“, kazao je Vučić.

On je naveo da je važan zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku i da joj „čuva leđa“ i dodao da je siguran da „grčki prijatelji i braća“ znaju da Srbija uvek računa da su joj „leđa obezbeđena kada je Grčka iza“.

Vučić je ocenio da je Deklaracijom o strateškom partnerstvu „stavljen pečat“ na viševekovno prijateljstvo dva naroda i države koje, kako je naveo, „niko neće moći da uništi“.

Micotakis je rekao da Deklaracija o strateškoj saradnji otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje, da je trebalo da bude potpisana pre mnogo godina i da predstavlja okvir koji unapredjuje sve nivoe zajedničkog srpsko-grčkog puta – odbranu, ekonomiju, bezbednost, kulturu, spoort, obrazovanje, turizam.

„Prioriteti su energija i infrastruktura, osnovni cilj je da se završi linija Pirej-Solun-Skoplje-Beograd-Budimpešta, koja je od velikog značaja za trgovinu i transport i komunikaciju četiri susedna naroda“, rekao je Micotakis.

On je kazao da Grčka podržava razvoj takozvanog poprečnog koridora i pozdravio „kao vrlo značajan“ stav da je Srbija spremna da kupi gas čim se završe investicije na grčkoj teritoriji.

Micotakis je rekao da i u drugim oblastima privrede postoji tradicionalna bliskost dve zemlje i snažno grčko poslovno prisusutvo u Srbiji.

„Mi smo spremni da podržimo investicije u Srbiju još više i da učinimo mnogo više u oblasti turizma. Grčka je prirodna destinacija za Srbe, naše prijatelje, a nadamo se da će se i sve više Grka odlučivati da poseti Srbiju“, naveo je grčki premijer.

Vučić je zahvalio Grčkoj što, kako je rekao, poštuje medjunarodno javno pravo i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova, navodeći da i Srbija poštuje teritorijalni integritet Grčke „kako na kopnu, tako i na moru“, u vezi s „poslednjom krizom koja je pogodila Mediteran“.

Najavio je da će Srbija „na svakom forumu i na svakom mestu“ podržati zahtev Grčke da joj iz Velike Britanije budu vraćeni artefakti i skulpture koje pripadaju Partenonu i Akropolju.

„Nastavićemo i da razvijamo dobre odnose vojnih industrija, pripadnici naše vojske će se školovati u Grčkoj, a grčki vojnici u Srbiji“, naveo je Vučić i najavio da će u prvoj polovini naredne godine u Srbiji biti održana bilateralna ili trilateralna vežba u kojoj će učestvovati srpski, grčki i kiparski vojnici.

Dodao je da je Srbija prihvatila poziv Grčke da prihvati odredjeni broj dece izbeglica koji se trenutno nalaze na njenoj teritoriji.

„Prihvatili smo poziv, skromno u meri u kojoj možemo da pomognemo, i preuzećemo na sebe brigu o toj deci, ne zato što mislimo da će neko iz Evrope to više da ceni već zato što time pomažemo deci u saradnji sa Grčkom“, dodao je Vučić.

Micotakis je pozdravio odluku Srbije da pruži gostoprimstvo jednom broju dece izbeglica bez roditeljskog staranja koja se nalaze u Grčkoj i ocenio da je „vrlo značajno“ da zemlja koja je kandidat za EU „s hrabrošću preuzima svoje moralne odgovornosti“.

„Grčka podržava evropski put Srbije, Srbija pripada Evropi, taj put treba da se zaokruži, mi želimo da vas podržimo na svakom koraku“, dodao je Micotakis.

Rekao je da Atina podržava dijalog Beograda i Prištine, da pozicija Grčke koja ne priznaje Kosovo ostaje ista, i dodao da je ukidanje kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbije neophodan korak za učvršćiuvanje poverenja izmedju dva naroda.

Grčki premijer je dodao da je jedino pitanje oko kojeg postoji neslaganje izmedju Srbije i Grčke večerašnja utakmica fudbalskih klubova Crvena zvezda i Olimpijakos u Atini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari