Vučić i Stoltenberg 8. oktobra u Beogradu 1Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga održaće se 8. oktobra 2018. godine od 11:30 časova u hotelu Hajat Ridžensi Beograd.

Kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su praktične koristi za građane naše zemlje i regiona, glavne su teme dijaloga koji organizuju osnivači Foruma – Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Oni će razgovarati o tome šta Srbija želi da postigne većom saradnjom sa NATO.

Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Izgradnja zajedničke budućnosti u vremenu nesigurnosti“ biće održan od 17. do 19. oktobra, takođe u Hajatu.

Na Forumu će učestvovati predsednik Austrije Aleksander van der Belen, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski i makedonski premijeri Ana Brnabić i Zoran Zaev (očekujemo potvrdu), zamenici ministara spoljnih poslova Italije i Češke Emanuela Del Re i David Koneški, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer i druga značajna imena regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivni istraživači sa Zapadnog Balkana.

„Centralne teme trodnevnog skupa biće budućnost razvoja Zapadnog Balkana, trendovi u odnosima unutar Evropske unije, rastući uticaj Azije i promene koje nosi četvrta industrijska revolucija. Diskutovaće se i o novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, doprinosu EU reformama u Bosni i Hercegovini, uticaju Nemačke i SAD na region, ulozi žena u politici na Balkanu, perspektivi pravde i pomirenja u regionu, kao i odnosima Zapada i Rusije, turbulencijama na Bliskom Istoku, uticaju korupcije na visokom nivou na međunarodnu bezbednost, odbrani od propagande i dezinformacija, sajber bezbednosti. Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem koji okuplja mlade i perspektivne istraživače koji će diskutovati na temu „Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari