Vučić ispratio bicikliste za Istanbul 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Srbija je beskrajno zahvalna na Turskoj za sve što je učinila otvarajući kompanije u Srbiji i jedna je od zemalja koja nam je najviše pomogla, a želimo još veći dotok njihovih investicija i još bliže političke odnose, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na ispraćaju četvoro biciklista, po dva iz Turske i dvoje iz Srbije, koji su krenuli u vožnju od 1.107 kilometara do Istanbula, kao gest prijateljstva povodom Vučićeve posete toj državi 7. maja, rekao da to govori o sve ozbiljnijem, snažnijem i bržem povezivanju dve zemlje.

Vučić je kao ilustraciju naveo primer sporazuma o izvozu govedine u Tursku, postignutog posle posete predsednika te države Redžepa Taipa Erdogana Beogradu, jer je zahvaljujući tome cena tog mesa kod proizvođača u Srbiji porasla 20 odsto.

Vučić je biciklistima iz Srbije, Milici Rakić i Aleksandru Mijatoviću, poručio da ne predstavljaju samo sebe i klub, nego celu zemlju, ukazujući da je taj put od devet dana, u kojima će prelaziti etape između 95 i 160 kilometara, izazov i veliko je sportsko dostignuće. Vučić je, govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, saopštio da će i na kraju aprila biti suficit u budžetu, i to be ikakvih jednokratnih uplata, iako je bio predviđen deficit od 370 miliona evra.

http://

Privredni rast u martu je, dodao je on, bio pet odsto, i ukoliko se do kraja godine održi stopa veća od četiri odsto, a uslov su bar dve kiše tokom leta, „onda nemamo nikakvih problema i Srbija će mnogo brže postizati ekonomski i životni standard zemalja Evropske unije“.

Vučić je danas najavio i da će uskoro doći do izmena u Vojsci Srbije i policiji.

O pozivu za inauguraciju Putin

Upitan da li će možda ipak dobiti poziv za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina 7.maja, jer je on upućen i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Vučić je odgovorio da će „možda dobije poziv za dan ili dva kasnije“.

Da sačekamo koji dan da vidimo da li će Srbija dobiti zvaničan poziv ili neće, rekao je Vučić i objasnio da će se u periodu od 3-5. maja „znati šta će tačno biti oko 8-10. maja“.

Ne mogu da kažem da očekujem poziv, nadam se. Ovih dana ćemo znati, napomenuo je on.

O odnosu sa Hrvatskom

Na pitanje o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je konstatovao da se obema državama zbog toga „smeju svi u svetu“.

Postalo je sasvim besmisleno. Nažalost, bolje je samo ćutati i pustiti ih da rade šta hoće, rekao je on i dodao da pušta
Hrvatskoj da se svađa sa Slovenijim i Crnom Gorom oko granica, sa Mađarskom, a Srbija će se skloniti.

Ispraćanju biciklista prisustvovali su i ambasador Turske Tanžu Biglič, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari