Vučić: Iza blokade stoji zvanična Priština 1Foto; FoNet/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas žiteljima mesta Banje, na Kosovu i Metohiji, telefonom, jer mu nije bilo dozvoljeno da iz bezbednosnih razloga dođe u tu srsku enklavu i poručio da ne želi bilo ćime da ugrožava njihovu bezbednost.

Mnogo mi je žao sto nisam mogao da dođem, jer to nisu želele prištinske vlasti, rekao je Vučić u telefonskom obraćanju koje je prenosila Radio televizija Srbija (RTS). „Nisam mogao da prođem, ali ne želim da dovedem u u pitanje vase bezbednost“, rekao je Vučić. Vučić je rekao da je želja da Srbi u selu banje imaju bolju budućnost i da će im Srbija pomoći koliko može. Predsednik Srbije trebalo je da u mestu Banje trebalo da poseti preškolsku ustanovu „Maja“ i razgovara sa građanima.

Vučiću je danas zabranjen ulazak u selo Banja, nakon što je predsednik Kosovske vlade Ramuš Haradinaj povukao dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova da srpski predsednik poseti to mesto.

On izjavio je danas za Radio televiziju Srbije (RTS) da, kada se pogledaju imena ljudi koji su organizovali proteste na putu ka selu Banje, jasno je da iza blokada stoji zvanična Priština, ali da je za njega bilo problematično ponašanje NATO i Kfora.

Želim da hladne glave govorim o tome na skupu u Kosovskoj Mitrovici, rekao je Vučić i dodao da iz Kfora nijednog trenutka delegaciji Srbije nije rečeno da ne mogu da idu u selo Banje.

„Oni su to potpisali, dostavili su nam u pisanoj formi i zato moraju da garantuju Kfor i Euleks. Kfor je mogao i helikopterom, ali su rekli da nisu dobili odobrenje iz Napulja“, napomenuo je Vučić u izjavi RTS u Kosovskoj Mitrovici.

„Cela igra je bila zasnovana na tome da bi oni mogli, kao mala deca, da bi mogli da kažu mora da bude kako kažu zvanične institucije Prištine“, objasnio je Vučić.

Ne želim da ugržavam naše stanovništvo, naše Srbe, obrazložio je Vučić zašto na kraju nije otišao u Banje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari