Vučić: Kinezi su spasili istok Srbije 1Foto: Instagram/avucic

Smejali su mi se kada sam najavljivao izgradnju puteva i fabrika, a mnogo toga je izgrađeno, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon svečanog otvaranja proizvodnog pogona fabrike Jumko u Rudnoj Glavi kod Majdanpeka.

Vučić je u više navrata izrazio zahvalnost prisustnim radnicama, ističući da ih „čeka nimalo lak posao“, te javno im obećao povećanje plata.

Kako je precizirao, zarade će sa obećanih 34.000 -35.000 dinara, koliko je im prethodno obećala kompanija Jumko „skočiti“ na 38.000 dinara, „zahvaljujući državnim subvencijama“.

Ujedno, najavio je povećanje zarada i u preostalim pogonima Jumka. Vučić je sa govornice „dobacio“  predstavnicima kineske kompanije Ziđin, strateškom partneru u upravljanju RTB Bor, da bi mogli da „povećaju plate i oni svojim zaposlenima do kraja godine na 100.000 dinara“, što je javno prihvaćeno i propraćeno aplauzom.

Govoreći o saradnji sa Kinom, predsednik je konstatovao da su „Kinezi spasili istok Srbije, po mnogima najlepši deo naše države“. Istovremeno, obećao je da će zajedno sa „kineskim prijateljima“ raditi na većem „poštovanju zelene agende“, kako bi „vazduh bio još čistiji“.

Vučić: Za seksualno zlostavljanje krivi pojedinci, a ne institucije

Vučić je rekao da slučajeve seksualnog nasilja ne treba vezivati za cele institucije, kao što je Istraživačka stanica „Petnica“ koja je trenutno u centru pažnje medija zbog iskaza žrtava tog zlostavljanja.

On je ukazao da je „užasno to što se dešavalo“, ali da „nije Petnica uradila ništa“.

On je rekao da osuđuje svako nasilje nad ženama pa i seksualno, da su to „užasne stvari“, ali da krivci „imaju svoje ime i prezime“.

„Jedan čovek je to uradio, drugi je prikrivao. Kroz tu Petnicu je prošlo na hiljade divnih mladih ljudi. Mora da se govori o problemu, ali to nije uradila Petnica, to je divna institucija“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da krivac treba da se „privede poznaniju prava, dakle u zatvor“, i da se pokaže kolika je presuda za primer svima da to ne može da se toleriše.

On je rekao da zbog različitih skandala „ne treba uništavati institucije“, navodeći kao primer valjevsku fabriku „Krušik“, koja ima smanjenje poslovanja zbog navoda za umešanost u šverc oružja, zbog čega sad „minobacačke rakete kupuju u Bugarskoj“ a ne u toj fabrici.

Povodom nasilja na Adi Ciganliji, gde je muškarac šutnuo devojku u glavu i nastavio da se sa njom fizički obačunava, što je objavljeno na društvenim mrežama, Vučić je rekao da „to ne sme da se dozvoli i da je zadovoljan što je policija uradila svoj posao velikom brzinom“.

Vučić je rekao da je nedopustivo da „neko misli da ima pravo ne samo da ženama nanosi fizičke povrede, nego i da ih ponižava na javnom mestu“.

Vučić: Kurti ne razume realnost

Vučić je izjavio da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti „ne razume u potpunosti realnost“.

„Iz izjava gospodina Kurtija vidite da on ne razume u potpunsoti realnost. Ja je razumem i zato ne govorim da je sve idealno“, rekao je Vučić na otvaranju pogona fabrike Jumko u Rudnoj Glavi.

Prema Vučićevim rečima, Srbija želi kompromis dok ga Kurti ne želi.

„Biće teško razgovarati, ali moramo da pokažemo posvećenost“, izjavio je predsednik Srbije.

Prozivke Drobnjaka

Prisutnim stanovnicima Rudne Glave i okoline, koji su dočekali Vučića uz državne zastave ispred pogona novoizgrađene fabrike, on se zahvalio na dobrodošlici, upitavši neke od njih „da li im je vrućina“, na šta su mu je odrično odgovoreno.

Vučić je, istovremeno, izrazio zadovoljstvo što je izgrađen deo auto-puta, koji je meštanima obećao u aprilu, kada je primio prvu dozu kineske vakcine protiv korona virusa upravo u ovom selu.

Ni ovoga puta nije propustio priliku da javno „isproziva“ Zorana Drobnjaka, direktora JP „Putevi Srbije“, što mu je već odranije postao manir. Drobnjak je tako dobio „packe“ od predsednika jer nije umeo da odgovori koji se sve putevi grade u okolini Rudne Glave, i koje su sve deonice u ovom kraju planirane za izradnju u skorije vreme.

„Žurim u Smederevo“

Predstavnici lokalnih vlasti uručili su Vučiću nekoliko poklona, među kojima se našao  dres mesnog fudbalskog kluba, sa njegovim prezimenom. Prilikom primopredaje tog dara, predsednik se zahvalio i uz osmeh poručio radnicama pogona fabrike Jumko:“Moraćete da proširite i produžite ovaj dres, ja sam i deblji i viši“, dodavši :“Šalim se“. Vučić je otkrio da su mu meštani Rudne Glave „spremili 30 kilograma jagnjetine“.

„Ali, ja nemam vremena da idem u selo da jedem jagnjetinu, žurim u Smederevo. Doći ću drugi, odnosno treći put na jagnjetinu“, naglasio je on.

„Rađajte decu“

Vučić je pomenuo da će u Rudnoj Glavi biti izgrađen vodovod, i ostavio mogućnost da se gradi i vrtić. Kako je objasnio, izgradnja vrtića zavisi od broja dece. U tom kontekstu, u više navrata je poručio:“Rađajte decu“. On je pokazao i da „barata“ statističkim podacima iz demografije, uporedivši sadašnji i nekadašnji broj stanovnika u ovom selu.

Aplauz prekinuo radnu atmosferu

Snimci iz unutrašnjosti fabričkog pogona pokazuju da u njemu već vlada radna atsmofera. Kako su zabeležile kamere TV Pink, šivaće mašine su uključene, a uveliko se i peglaju uniforme za pripadnike vojske i policije. Takvu radnu atmosferu prekinuo je ulazak „visokih gostiju“, uključujući Vučića, koji je pozdravljen gromoglasnim aplauzom. Vučić je pozdravljajući radnice konstatovao da za „njihove plate ovi iz Beograda što sede po kafićima ne bi hteli da rade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari