Vučić: Mit je da je Kosovo samo naše, ali i da Srbija ne polaže nikakva prava na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je mit da je Kosovo i Metohija „samo naše“ ali i da je mit da Srbija i srpski narod ne polažu nikakva prava na Kosovu i Metohiji.

„Mit je da je sve lako i jednostavno i da svetu treba da kažemo da se sklone sa Kosova i Metohije jer to je samo naše. To nije lako spojiti sa onim što je realno stanje ali je i mit da Srbija i srpski narod ne polažu nikakva prava na Kosovu i Metohiji“, kazao je Vučić.

Ocenio je da je potreban racionalan, pragmatičan pristup rešavanju kosovskog problema, stvaranje više poverenja između Srba i Albanaca ali i veća odlučnost međunarodne zajednice da na različite načine podrži Beograd i Prištinu da se dodje do kompromisnog rešenja.

„Pitanje svih naših zaveta je hoćemo li moći da obezbedimo bezbednost našoj deci na Kosovu i Metohiji, veće plate u celoj Srbiji. Bez kompromisa, neko može taj konflikt jednog dana da odmrzne a to nas vodi u nemire i sukobe što nikome ne odgovara, a ponajmanje Srbiji jer ona najbrže napreduje“, kazao je Vučić.

Dodao je da ne bi rekao šta je kompromisno rešenje čak i kad bi znao šta ono podrazumeva.

„Da bi došlo do kompromisa, i jedna i druga strana moraju biti spremne na popuštanje. Srbija je spremna na kompromis a narod je taj koji će na kraju odlučivati“, kazao je Vučić.

Komentarišući zahtev Prištine da Veljko Odalović bude smenjen sa funkcije predsednika Komisije Vlade Srbije za nestala lica zbog političke uloge tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. godine, Vučić je rekao da Srbija kao suverena i nezavisna zemlja ne bi prihvatila takav zahtev čak i da su ga uputile SAD.

„Da nam to traže SAD, mi to ne možemo da prihvatimo a ne da nam traži Priština. Onda niko od njih ne bi smeo da bude na mestima na kojima su danas“, kazao je Vučić.

 

Kosovski zavet i odmrzavanje konflikta

Na pitanje kako je razumeo poruku partijarha na Gazimestanu, Vučić je reako a+kako je stav da je „kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda i da će, ukoliko ga izgubi izgubiti koren, identitet i postati bezoblična masa“, Vučić je odgovorio da je „to je više puta ponovljena poruka patrijarha i Porfirija i prethodnog patrijarha Irineja.

„Ali on je tu govorio pre svega, ako ste primetili, o duhovnim vrednostima i kosovskom zavetu koji se tiče ne našeg poimanja istorije, već našeg stanja duha i onoga što bi trebalo da radimo u budućnosti“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima patrijarh se zalaže za očuvanje integriteta Srbije, odnosno Kosova kao dela Srbije, ali pitanje svih „naših zaveta je kakva će nam biti budućnost i hoćemo li moći da obezbedimo našoj deci na Kosovu i Metohiji bezbednost i hoćemo li moći svim ljudima ovde da obezbedimo veće plate, veća primanja, penzije, bolji ambijent za njihov posao…“.

„Ja mislim da su to strahovito važna pitanja, a mi moramo da računamo da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora, baš kao što sam rekao u Narodnoj skupštini. Neko jednog dana taj konflikt može da odmrzne, a odmrzavanje tog konflikta, iako mnogima danas veoma privlačno zvuči ideja zamrznutog konflikta, odmrzavanje nas vodi u katastrofu. U nemire, sukobe, nešto što nikome od nas nije potrebno, a ponajmanje Srbiji koja u ovom trenutku najbrže ide napred ekonomski.

Vučić: Očekujem velike rezultate od dijaloga s delom opozicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje velike rezultate dijaloga o izbornim uslovima sa delom opozicije koji je odbio posredovanje iz Evropske unije, na kojem se vidi, kako je ocenio, drugačija atmosfera.

„Nikada nećete moći da ispunite sve što vam neko zamera, ali za razne stvari možemo da se dogovorimo“, kazao je Vučić za Euronews Srbija.

Vučić je rekao da očekuje da će sledeće godine biti održani vanredni parlamentarni izbori, pored redovnih predsedničkih i poručio građanima Srbije da će izbori biti fer i pošteni.

„Kao što nismo krali poslednji put, tako nešto se neće dogoditi“, rekao je Vučić.

On je kazao da mu kao predstavniku institucija Srbije ne pada na pamet da mu stranci tokom dijaloga s opozicijom odredjuju kako će se ponašati.

Dodao je da je deo opozicije više puta ponovio da neće s njim da razgovara, jer kako je naveo, tvrde da je „izdajnik, kreten i kriminalac“, i žele da razgovaraju samo sa strancima.

„Ja nisam stranac i ne želim da ponižavam svoju zemlju i neću da učestvujem u toj vrsti dijaloga“, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da ne zna da li će se kandidovati na redovnim predsedničkim izborima za još jedan mandat i dodao da će neko drugi biti kandidat vlasti ako protivkandidat „bude snažniji“.

Komentarišući susret sa predsednikom Narodne stranke Vukom Jeremićem i njegovim saradicima u zgradi predsedništva, Vučić je kazao da je reagovao kao „prost i prosečan čovek“ u toj situaciji i izvinio se zbog svojih reči.

„Ne nisam želeo da nosim tajne telefone da nekoga snimam. (…) Za devet godina sam slušao najgore neistine. Jesam li tužio ijednog novinara ili nekog od njih za ono što su izgovarali, za milion laži? Demokratija je takva, onaj koji je na vlasti mora da nauči da prima udarce i ne plače“, ocenio je on.

„Podržaću ako narod odluči da Rio Tinto nije dobar, ali ko će ostati da živi u Podrinju“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će podržati eventualnu referendumsku odluku gradjana da projekat kompanije Rio Tinto nije dobar, ali i upitao ko će onda ostati da živi u Podrinju.

On je kazao da nadležni još nisu dobili sve analize i predloge te kompanije za iskopavanje litijuma u okolini Loznice.

„Prvo da dobijemo te predloge, pa će onda Vlada Srbije da ih pogleda a onda ćemo svi mi da ih analiziramo. Ako narod na kraju odluči da to nije dobro, ja ću da kažem da podržavam samo ne znam ko će ostati da živi u Podrinju gde danas nemamo ni 100.000 ljudi“, rekao je Vučić za televiziju Juronjuz Srbija.

Ocenio je da ekološki aktivisti i predstavnici opozicionih stranaka i pokreta koji se protive realizaciji tog projekta, „pričaju priče koje ljudi žele da čuju“.

„Nisam u stanju da odgovaram na politiku dodvoravanja ljudima. Mislite da treba da odustanemo od milijarde ili 10 milijardi godišnje ako dovedemo fabriku električnih automobila? Laka rešenja uvek imaju većinu ali onda neka zemlju vode oni koji pričaju bajke a onda se sve završi pogubno po ekonomiju Srbije“, kazao je Vučić.

Evropa zasićena proširenjem

Ulazak u Evropsku uniju više ne zavisi samo od Srbije, očigledno da u ovom trenutku ne postoji želja unutar same EU za proširenjem, kazao je Vučić.

„Mi smo napravili veliki napredak, bili smo konstruktivni u dijalogu sa Prištinom i ništa nismo uradili jer postoji političko zasićenje proširenjem u EU“, rekao je Vučić za Juronjuz Srbija (Euronews).

On je izrazio uverenje da Srbija do sledećih predsedničkih može da „obezbedi otvaranje svih poglavlja“

Istakao je da su poslednje poruke iz Brisela da je Srbija napravila veliki napredak na evropskom putu. Naravno da postoje i zamerke, postoje zamerke i na 90 odsto članica Unije, naveo je on.

Vučić je rekao da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje zavisilo i nije otvorila nijedno poglavlje.

„Zavisilo je od njih da promene ime u Severna Makedonija, da promene ime aerodroma, puteva, spomenika, muzeja, ulica i što im nisu dozvolili“, rekao je.

Vučić je rekao da u EU sada ne postoji želja za proširenjem i pozvao Brisel da ubrza  evropski put ne samo Srbiji, već i Albaniji i Severnoj Makedoniji.

„Te priče kako ne daju Bugarska, Hrvatska ili Rumunija to mačku o rep okačite. Očigledno je da u ovom trenutku ne postoji želja za proširenjem“.

Govoreći o „mini šengenu“ Vučić je rekao da je danas sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim dogovoreno da ta inicijatima na samitu u Skoplju 28. i 29. ili 30. jula dobije novo ime.

„Taj projekat je veoma važan, … To je epohalna ideja. Svi koji su se zalagali za ideju ‘Balkan Balkancima’ su stradali jer su velike sile uvek želele podelu među Balkancima, svađajući ih, koristeći prirodne potencijale svih naših zemalja, koristeći sve naše ljudske slabosti, uspevali su da za najmanje novca i na najjeftiniji način izvlače maksimalnu korist za sebe, nas ostavljajući u bedi i nemaštini“, rekao je Vućić.

Istakao je da svi zajedno, Albanija, Severna Makedonija i Srbija treba da razumeju da, bez obzira što su bez obzira što smo na evropskom putu, samo zajedno mogu da urade mnogo više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari