Vučić na sastanku balkanske četvorke u Solunu 1Aleksandar Vučić Foto: EPA/NIKOS ARVANTIDIS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Solun, gde učestvuje na sednici Visokog saveta za saradnju između Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, koja se održava u Solunu, prenosi RTS.

Predsednika Vučića i ostale visoke goste u Solunu dočekao je grčki premijer Cipras, uz veliko interesovanje novinara.

Prema najavi skupa, nakon dočeka gostiju, biće održan sastanak predstavnika četiri balkanske države, a potom će razgovori biti nastavljeni na radnoj večeri, nakon koje će se učesnici obratiti medijima.

Kako javlja RTS, četvrti susret kvadrilaterale najvećim delom je posvećen infrastrukturnim projektima – u oblasti putne, železničke i energetske infrastrukture, a uoči samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se održava krajem nedelje u Sofiji.

Prilikom poslednjeg susreta četvorke u Rumuniji, najavljeno je formiranje Radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija, kako bi se realizovali dogovoreni projekti.

Zato će u Solunu biti održan i sastanak ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa resornim kolegama iz Grčke, Rumunije i Bugarske.

Na sastanku u Bukureštu bilo je reči i o auto-putu Temišvar-Beograd, auto-putu ka Bugarskoj, zatim ka Skoplju, ali i kako modernizovati prugu Niš – Dimtrovgrad – bugarska granica, kako ojačati digitalnu infrastrukturu. To će svakako biti teme i solunskog sastanka, prenosi RTS.

Ne manje važan rezultat tešnje saradnje četiri zemlje jeste i uvećanje robne razmene Srbije sa partnerima iz „četvorke“, što je praćeno i rastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje. Kako se očekuje, razgovaraće se i o budućnosti Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, posebno naše zemlje.

Premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije – tri zemlje članice Unije, više puta su ponovili da je Balkan neotuđivi deo evropske ideje i da Srbija ne može više biti izvan evropske porodice, te da joj treba pomoći i usmeriti kako bi se stvorio i zvaničan status Srbije kao članice Unije.

To je posebno značajno, imajući u vidu da će, nakon Austrije, predsedavanje Evropskoj uniji u prvoj polovini 2019. preuzeti Rumunija, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari