Vučić: Najvažnije je da čuvamo mir 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Srbija mukotrpno čuva svoju nezavisnost i vojnu neutralnost i ne da nikome da u to dira, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Svečanoj akademiji održanoj povodom obeležavanja 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu i poručio da je za nas najvažnije da čuvamo mir.

Danas, 100 godina posle Velikog rata, velike i predivne pobede, ogromnih patnji i stradanja, borbi i pobede stoji uspravna, ponosna i suverena Srbija, a obraz Beograda – naše prestonice je svetao, rekao je Vučić u Sava centru.

On je rekao da smo suočeni sa brojnim nedaćama, ali poučeni svojom teškom i slavnom prošlošću mislimo i rukovodimo se svojom budućnošću.

Vučić je istakao da su u Velikom ratu pobedili mali ljudi, obični i bez velikih škola, često maleni po stasu i po godinama, od osmogodišnjeg siročeta Momčila Gavrića, dobrovoljca i najmlađeg podoficira na svetu, do 1300 kaplara, proslavljene jedinice čije je geslo bilo „Ni korak nazad“.

Vučić je izneo podatak da je, prema podacima Konferencije mira u Parizu iz 1919. godine, Srbija izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto celokupnog stanovništva.

Poginulo je, ili umrlo od rana i epidemije, 402.435 vojnika, prilikom prelaska preko Albanije umrlo je 77.455 vojnika, u borbama na Solunskom frontu od 1916. do 1918. godine 36.477, pobijeno ili umrlo u zarobljeništvu 81.214, a 34.781 vojnik umro je od rana ili bolesti na teritoriji Srbije 1915. godine, precizirao je Vučić. On je rekao da su „gubici među civilima bili jezivi, gotovo 845.000“.

Vučić je naglasio da su „ideal slobode i nesalomivi moral vodili srpski narod kroz neravnopravne bitke sa najvećom vojnom silom toga doba“, jer je verovao u sledeća pokoljenja. Mi smo generacija koja svojim potomcima treba da postane ponos tako što ćemo im ostaviti budućnost, rekao je Vučić.

Znali smo kako se oružjem brani sloboda. Ugrozi li nam je neko, znaćemo to i danas da sačuvamo i da odbranimo, poručio je Vučić. On je istakao da je za nas najvažnije da čuvamo mir, jer Srbija više nema 1.247.435 života svojih sinova i kćeri za ratovanje.

Vučić je rekao da Srbija nema važniju potrebu od mira i dobrih odnosa i saradnje sa svim svojim susedima i dodao da samo u miru možemo da nastavimo da gradimo i uzdižemo Srbiju. Sve ovo što govorim molim sve druge da ne vide i ne razumeju kao našu slabost, jer kao što smo 1914, 1915. i 1918. uspeli da branimo i oslobađamo našu Srbiju, uspećemo uvek i u budućnosti ukoliko je neko dirne, poručio je Vučić.

Na Svečanoj akademiji su bili i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari