Vučić: Namera formiranja kosovske vojske izaziva zabrinutost Srbije 1Foto: Beta/Miloš Miškov/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u razgovoru sa šefom UNMIK Zahirom Taninom da namera Prištine da formira vojsku Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije i da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija posle odluke o formiranju vojske, biti značajno pogoršana.

Kako je saopšteno iz kancelarije predsednika Republike, Vučić je najavio konsultacije sa „prijateljima Srbije“ u Savetu bezbednosti UN o akcijama koje bi mogle da se preduzmu kao reakcija na formiranje vojske Kosova. Vučić je preneo Taninu na namera Prištine da formira vojsku Kosova, kao nova provokativna i jednostrana mera posle uvođenja taksi na srpsku robu, izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija, kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske, biti značajno pogoršana. Vučić je naglasio da je KFOR taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca. Tanin je rekao da deli zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji i naglasio da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da „Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu i Metohiji“.

Tanin je takođe rekao da je to i stav aktuelnog generalnog sekretara UN Antonia Guteresa: Rezolucija 1244 ostaje važeći okvir za međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kao i da promene mandata KFOR nema bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Šef UNMIK je naglasio da ima uveravanja KFOR da će nastaviti saradnju sa Misijom UN u okviru Rezolucije 1244.

On je podsetio i na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena. Vučić je zamolio Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu.

On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojnotehničkog sporazuma, kao ni CEFTA, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari