Vučić o Kosovu: Srbija je spremna za kompromis ali za njega je potrebno dvoje 1Foto: FoNet/Marija Рoković

Srbija je spremna na kompromisno rešenje, ali je za kompromis potrebno dvoje, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa američkim senatorom Ronom Džonsonom.

Američki senator je sve narode u regionu pozvao da se okrenu budućnosti i da pokušaju da oproste teške stvari iz prošlosti koje ne mogu da se zaborave.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da SAD i Srbija imaju različite stavove o odnosima Beograda i Prištine i da je američkom senatoru preneo da je Srbija spremna za kompromisna rešenja, ali da je za to potrebno dvoje.

Nema kompromisa ako je jedna strana apsolutno zadovoljna, a druga ne. Otvoreni smo za razgovore, ne istrčavamo u javnost sa onim šta je moguće, a šta nije, šta se sme, a šta ne, kazao je Vučić i predočio da je za narod najvažnije da se dođe do rešenja i da Srbija ne bude ponižena.

Vučić je istakao i da će Džonson posetiti Prištinu i da ga je zamolio da SAD, koje su imale snažan uticaj na stvaranje onoga što se naziva kosovska nezavisnost, pomognu Srbiji u stabilizaciji regiona i utiču na Albance da se dođe do istinskog kompromisa.

Džonson me je uverio da SAD žele punu stabilnost, apsolutni mir u regionu i da je za njih to prioritet, što je za nas dobra i važan vest, dodao je Vučić, koji je preneo da je od senatora dobio i podršku Amerike za evropski put Srbije.

Želeo sam da mu ukažem da našu posvećenost, marljiv i fleksibilan pristup, na to da poštujemo srpske nacionalne interese, a pritom ne pokušavamo da zgazimo dostojanstvo albanskog naroda ili da ih uvredimo na bilo koji način, kazao je Vučić.

Vučić je naglasio i da bi dogovor Beograda i Prištine imao pozitivnu posledicu, jer bi odnosi Srba i Albanaca bili rešeni za najmanje 100 godina u kojima bismo imali puni mir i ekonomsku stabilizaciju.

Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima SAD i Srbije, rekao je Vučić i ponovio da je predsedniku SAD Donaldu Trampu uputio poziv da ove godine poseti Srbiju.

Vučić je rekao i da je Džonsona obavestio o poseti Hrvatskoj i o nameri da se rešavaju konkretni problemi, ali i o stavu Srbije da poštuje integritete BIH, kao i integritet Republike Srpske unutar BIH.

Džonson je rekao da je Vučića sreo u Vašingtonu i da je odmah procenio da je on pravi lider koji ima hrabrosti da rukovodi na dobrobit Srbije, ali i svih ostalih u regionu.

Ovde sam, dodao je, kako bih ukazao na značaj koji Srbija ima za regionalni mir i sav napor koji ulaže Vučić sa drugima pokazuje osnovu ulogu koju Srbija može da ima u neprestanom poboljšanju situacije.

Svi moramo gledati budućnost i mada niko neće zaboraviti prošlost tražim od svih naroda u regionu da pokušaju da oproste, kako bi svi imali sjajniju budućnost, rekao je Džonson i napomenuo da svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane i mora sve uzeti u obzir.

Džonson je kazao da iskreno veruje u ekonomsku budućnost svih u regionu, pa i Rusije, ukoliko prihavti vrednosti koje zastupa Zapad.

Mislim da je istorijska tragedija što posle raspada Sovjetskog Saveza Rusija nije prihvatila ispruženu ruku Zapada, kako bi mu se pridružila i prihavtila vrednosti slobodnog tržišta, ocenio je Džonson i istakao da Vučić i narod razumeju da ekonomska budućnost leži u ekonomskim slobodama, ali da su za sve potrebi strpljenje i fleksibilnost.

Vučić se složio da su stpljenje i fleksibilnost ključne reči i dodao da se nada da će i drugi razumeti njihovu važnost, a istakao je i da sve što se radi nije zbog Amerikanaca, Rusa ili Evropljana, već zbog dobrobiti sopstvenog naroda.

Na pitanje novinara da li ima informacije o hapšenju stranih državljana u Beogradu, Vučić je rekao da je neke informacije dobio, ali će tek večeras imati sastanak i izveštaj službi bezbendosti, dok je Džonson kazao da nema informacije da su uhapšeni državljani SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari