Vučić: Očekujem Erdogana u Srbiji 1Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je saradnja sa Turskom važna za budućnost zemlje, „da imamo tako snažnog i jakog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika ili neprijatelja“.

Takođe, istakao je da je zato veoma ponosan na taj rezultat srpske politike i da očekuje da uskoro u Srbiji vidimo turskog predsednika. Vučić je, u izjavi televiziji Pink nakon inauguracije turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, rekao da je s njim danas razgovarao o jačanju saradnje i da je konstatovano da ima mnogo toga da se uradi.

Rekao mi je Erdogan da je mnogo toga pred nama, sa čime sam saglasan. Imamo mnogo planova i zajedničkih stvari da reševamo, koje se tiču i ekonomije i politike. Očekujem da uskoro u Srbiji vidimo turskog predsednika, naveo je on.

Vučić je rekao da se video sa više zvaničnika raznih država,a da je važan sastanak imao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, sa kojim je razgovarao o situaciji u Evropi i o“strateškom promišljanju gde Srbija i Mađarska vide svoja mesta u budućnosti“.

On je poručio da želi da Mađari u Vojvodini vide da se ne samo poštuju njihovi sunarodnici u matičnoj državi, „već i koliko volimo i poštujemo Mađare koji žive u Srbiji“.

Vučić je dodao i da je „poneku reč prozborio“ sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, s kojim ga uskoro očekuju teški razgovori u Briselu. On nije mogao da precizira kada će uslediti sledeća runda briselskih pregovora, kao ni da li će se postići rešenje za kosovsko pitanje. Ali sam siguran da ćemo da se borimo za rešenje, da ćemo da pokušamo da uradimo sve što je najbolje, poručio je Vučić.

Govoreći o telefonskom razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u ponedeljak ujutro, za koji tvrdi da je bio dug, Vučić je naglasio da je razumeo šta su njeni zahtevi, ali i da mu se čini da je imao priliku da objasni „koja je srpska pat-pozicija“ i po pitanju Kosova i nekim drugim stvarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari