Vučić: Očekujem u kratkom roku još povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova 1Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN/ AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vašingtonu posle sastanaka sa zemenikom ministra za odbranu Dejvidom Norkvistom da očekuje da će u kratkom roku biti novih povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. 

Upitan da li će se tokom boravka u Vašingtonu sresti sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, Vučić je kazao da još uvek nema potvrdu da će do sastanka doći ali i da ne može da isključi tu mogućnost.

Vučić je kazao i da zvaničnici SAD nisu tražili ustupke od Srbije za nastavak dijaloga, navodeći da je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel, rekao da je ukidanje takse od 100 odsto „prva i jedina stvar“ za nastavk dijaloga sa Prištinom.

„Ne mogu da sagledam kakvo je to kompromisno rešenje kojim i jedni i drugi mogu da budu podjednako nezadovoljni, ali je važno da se dijalog nastavi da bismo probali da spuštamo tenzije, da jedni druge ne potcenjujemo i da ne mislimo da smo samo pobedom nad onim drugim ostvarili svoje ciljeve“, kazao je predsednik Srbije.

Upitan za reakcije u SAD na nabavku ruskog sistema PVO „Pancir“ za potrebe Vojske Srbije, Vučić je kazao da u Vašingtonu „nisu oduševljeni“ tom kupovinom, ali su pokazali razumevanje što je Srbija to uradila na transparentan način.

Vučić je rekao da „ne misli da je Srbija blizu bilo kakvih sankcija“ i da, „kao neutralna zemlja, moramo da budemo dovoljno snažni da odvratimo svakog ko bi mogao da izvrši agresiju na Srbiju“.

Kazao je i da je tokom posete Pentagonu razgovarao o zajedničkom vojnom učešću Srbije i SAD u misijama u svetu, kakve su u Centralnoafričkoj Republici i Avganistanu, i da je tražio mogućnost snažnije vojno-tehničke saradnje sa SAD.

„Rekao sam im da budu otvoreni prema Srbiji kao prema drugima kada hoćemo da kupimo neko oružje“, dodao je Vučić.

On je rekao da smatra da je danas pristup SAD višeznačan, da više uzima u obzir interese Srbije u rešavanju pitanja Kosova nego pre.

Vučić je danas u Vašingtonu razgovarao i s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari