Vučić: Od 10. novembra značajno veće penzije 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je „Srbija slobodna, nezavisna i suverena zemlja, koja samostalno donosi odluke“, i da su „dobri domaćini, koji podržavaju Jedinstvenu Srbiju, za to zaslužni“.

On je na četvrtoj Skupštini Jedinstvene Srbije (JS) rekao da su mere fiskalne konsolidacije koje je sprovela Srbija „školski primer kako jednu ekonomiju izvući iz propasti i apsolutnog bankrotstva i dovesti je na zelenu granu“, poručujući penzionerima da će „već 10. novembra imati značajno veće penzije“.

Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu, ima odlične odnose sa SAD, Rusijom i Kinom, a da Draganu Markoviću i Ivici Dačiću zahvaljuje na podrsci i saradnji u zaštiti integriteta zemlje.

Govoreći o ekonomiji Srbije, Vučić je zahvalio liderima JS i SPS što su te 2014. godine podržali politiku kojom su sprovedene teške mere i zaustavljen bankrot Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je 2013. godine imala javni dug od 79 odsto bruto domaćeg proizvoda, a 1. januara 2019. godine biće 48 odsto BDP.

„To smo izgurali i Srbija je sada zvezda učenik Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke i biće među nekoliko zemalja koje će imati najveći rast u Evropi“, naglasio je Vučić.

„Mnogi kažu šta mi imamo od toga, a ja im kažem – možda vi to ne vidite, ali osetiće vaša deca, jer im ne ostavljamo dugove“, rekao je Vučić i najavio da će svake godine biti rasta plata i penzija.

Predsednik JS Dragan Marković, koji je i jedini kandidat za predsednika te stranke ponovo, rekao je da ta stranka nije menjala svoj program i ono što je obećavala građanima.

„Ne morate biti na ministarskim funkcijama da biste radili za dobrobit Srbije“, rekao je Marković i naveo da je 2004. godine, kada je došao nma čelo Jagodine budžet opštine iznosio pet miliona evra, a dana je 26 miliona evra.

„Opozicija kritikuje vlast i našeg predsednika, a ja mogu da ih pitam – kakvi su vaši rezultati i šta ste vi radili“, naglasio je Marković.

Marković je rekao da Srbija ima suficit od izvornih prihoda, izvoza roba i otvaranja radnih mesta, a ne kao u vreme bivših vlasti koji su prodavali državne fabrike i preduzeća.

„Oni su prodavali fabrike, a Aleksandar Vučić srpske proizvode“, rekao je Marković i potom pokazao kesu sa pilećim nogicama koje će se iz Jagodine izvoziti za Kinu.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je tokom posete Kini otvorio vrata za srpske proizvode.

Marković je naglasio da se ove godine navršava i 10 godina koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije, napominjući da ih funkcije nisu posvađale i da je njima jedino važno da li građani bolje žive.

„Iz meseca u mesec idemo na gore, podižemo lestvicu. MMF je priznao da dobro radimo i od Aleksandra Vučića nema boljeg predsednika“, rekao je Marković.

„Mi poštujemo ekonomske, evropske vrednosti, ali preko jedne stvari ne možemo da pređemo, a to je da prelazimo pešački prelaz gde se dva muškarca drže za ruke. To ne možemo i nikada nećemo prihvatiti, a hvala vam gospodine predsedniče što to razumete“, završio je Marković.

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da 28 godina govori u sali Sava centra, a da od toga SPS samo tri godine nije bio vlasti.

„Videli smo da je to glupo, pa smo opet odlučili da budemo vlast“, rekao je Dačić i naglasio da koalicija SPS i JS traje 10 godina, a sa Srpskom naprednom strankom Aleksanmdra Vučića šet godina.

„Srbija se toliko promenila da je nemoguće setiti se kako je to bilo 2012. godine“, naglasio je on.

Dačić se govorio o razgovorima Beograda i Prištine i istakao da se neće dogoditi da Srbija prizna Kosovo, kao i da je o tome nedavno govorio i Vučić.

„Spremni smo za razgovore, to su teški razgovori“, rekao je Dačić i predočio da opozicija govori da će ova vlast pustiti Kosovo u UN, da će se nezavisnost priznati i da se vodi izdajnička politika.

„Naš najveći protivnik nije opozicija, jer kao što je Tito govorio, vlast koja ima ovakvu opoziciju nema razloga da se plaši za svoju budućnost“, rekao je Dačić.

„Naša najveća opozicija je unutrašđnji oportunizam, nespremnost da se uhvatimo u koštac sa problemima, predanost svojim ciljevima, a ne državnim“, ocenio je on.

Dačić je naglasio da cilj treba da bude jedinstvena Srbija, kao i ime stranke, ali i jedinstvo srpskog naroda u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari