Vučić odustao od posete Crnoj Gori na Božić 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće za Božić posetiti sever Crne Gore, kako je to ranije najavio.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, rekao da bi vlast u Crnoj Gori iskoristila njegovu posetu da kaže da je reč o napadu na nezavisnost i ustavni poredak te zemlje.

„Mi poštujemo njihovu nezavisnost, ma šta ja mislio o lenjosti i gluposti vlasti u Srbiji 2006. godine. Doneo sam odluku da ne idem i sa tim se saglasio Irinej“, kazao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/B65L88epgxt/

Dodao je da njegova poseta već bila pripremljena, da zna da bi na liturgiju u Pljevljima kojoj je nameravao da prisustvuje došlo 30.000 ili 40.000 Srba, ali da je protiv njega pokrenuta „hajka“.

Vučić je rekao danas da je njegova ključna poruka za Srbe u Crnoj Gori da su Srbi jedinstven narod i da nikome neće dozvoliti da Srbima uništi ni prošlost, ni budućnost.

„Nećemo se boriti oružjem, nego samo istinom“, istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

On je kazao da predsednika Crne Gore Mila Đukanovića poštuje, ali je odbacio navode opozicije da je imao dogovore sa njim oko dešavanja u Crnoj Gori.

„Lažovi jedni bedni“, rekao je Vučić komentarišući navode opozicije i dodao da ti pojednici ni ovaj put nisu mogli da stanu uz svoj narod i da su pravili incidente u Skupštini Srbije.

On je rekao da nema problem da ide u državnu posetu Crnoj Gori i dodao da će uvek rado razgovarati sa predstavnicima vlasti te zemlje.

„Da sam otišao u državnu posetu Crnoj Gori, rekli bi da podržavam režim Mila Đukanovića“, kazao je Vučić.

On je rekao da su Crnogorci srpski prijatelji i braća i da ih mora poštovati, ali da Srbija mora da bude uz svoj narod.

„I da ne damo da srpski narod bude pretvoren u vreću za udaranje“, poručio je Vučić. On je izrazio nadu da situacija u Crnoj Gori neće izmaći kontroli.

Vučić je rekao i da smeta Crnogorcima u Crnoj Gori jer ih, kako je dodao, osim predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća nema više na „velikim i važnim funkcijama u Beogradu“.

„Ja razumem zašto smetam svima jer čitaju izveštaje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke“, ocenio je Vučić.

On je rekao da mu kosovske vlasti ne bi dale da ode na Kosovo jer se „drznuo da kaže istinu o Račku“.

„Ja sam išao na Božić u Gračanicu. Nikakav problem ne bih imao, nego neće da mi daju“, rekao je Vučić.

Govoreći o opoziciji, on je naveo da Srbija ima nacionalnu opoziciju poput stranke Vojislava Šešelja, Aleksandra Šapića i Demokratske stranke Srbije, zatim „antinacionalnu lopovsku koja ima samo za cilj da opljačka svoj narod“, a sa druge strane i partiju Sergeja Trifunovića koji je na „istom fonu sa američkom ambasadom u Prištini i Crnoj Gori“.

Upitan o navodima ekonomiste Milojka Arsića da će Srbiji biti potrebno tri decenije da dostigne zemlje Centralne i Istočne Evrope, Vučić je naveo da je Arsićev najvažniji posao taj da je bio savetnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića kada je Srbija imala negativni rast više od četiri godine.

„Ne znam kako su to uspeli“, kazao je Vučić.

On je rekao da Srbija danas ide brže nego sve te zemlje Jugoistočne Evrope.

„Mi ćemo mnogo brže od 30 godina da ih pristižemo i prestignemo“, naveo je Vučić i dodao da Srbija prvi put ima suficit u trgovini sa Hrvatskom.

On je naveo da je na televiziji N1 čuo da to što „Vučić spominje ‘Jovanjicu’ da tako vrši pritisak“.

„Sram vas bilo, svaki dan me pitate o tome. Znači, da ćutim kada lažete, pa da tako lažete svaki dan po tri meseca“, rekao je Vučić.

Dodao je da „laži Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića treba raskrinkati“.

On je na kraju konferencije za novinare poručio srpskom narodu u Crnoj Gori da u miru i veselju proslavi predstojeći Božić.

Sastanak sa patrijarhom

Predsednik Vučić razgovarao je jutros u u zgradi Patrijaršije sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom o situaciji u Crnoj Gori posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, a sastanak je trajao oko pola sata.

https://www.instagram.com/p/B64308SJDGI/

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Do sastanka je došlo dan pošto je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović po instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova odbio da primi protestnu notu crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Gotovo istovremeno je i otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Srbiji odbio da primi notu srpskog MSP-a.

Oko 100 predstavnika akademske zajednice i građanskih aktivista apelovali su danas da se što pre pristupi izmenama Zakona o slobodi veroispovesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari