Vučić: Opasnost zbog odlaganja rešenja 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Neuspeh u obnavljanju pregovora Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa mogao bi da destabilizuje region Zapadnog Balkana, koji se još oporavlja od ratova iz devedesetih godina prošlog veka, izjavio je u intrevjuu za Rojters predsednik Srbije Alekandar Vučić.

Svaki dan odlaganja mogao bi da stvori uslove u kojima bi jedna iskra bila dovoljna da se zapali region i zapadne zemlje to treba da znaju, rekao je Vučić. Predsednik Srbije je ponovio da je ukidanje takse na uvoz robe iz Srbije, koju je Priština uvela, osnovni uslov za nastavak dijaloga, a to podržavaju i Evropska unija i SAD.

Vučić je istakao da niko ne može da kaže kakav bi mogao da bude konačni dogovor Srbije i Kosova, jer u ovom trenutku ne postoji nikakav predlog. Ono što je sigurno, kazao je Vučić, naše priključenje Evropskoj uniji zavisi od dijaloga sa Prištinom, odnosno od toga da li ćemo jednog dana uspeti da usaglasimo sporazum.

Očekujem da Nemačka, Francuska i Evropska unija budu mnogo aktivniji u procesu pregovaranja i mislim da ćemo u bliskoj budućnosti videti neke incijative, kazao je Vučić, bez navođenja detalja.

Komentarišući proteste na ulicama srpskih gradova, Vučić je rekao da ne namerava da podnese ostavku, a demantovao je optužbe opozicije da je vlast korumpirana i da guši medijske slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari