Vučić počasni građanin Smederevske Palanke, bivšeg predsednika opštine izbacili iz sale 1Radoslav Milojičić Foto: DS (arhiva)

Odborička većina Skupštine opštine Smederevska Palanka podržala je danas predlog da se Aleksandru Vučiću dodeli titula počasnog građanina ove opštine.

Prethodno je došlo do incidenta, kada se bivši predsednik ove opštine, sada opozicioni odbornik, Radoslav Milojičić Kena, u svom govoru suprotstavio ovom predlogu.

Dešavanja u opštinskoj sali javnost je mogla da prati na Radojičićevom Fejbuku.

Na snimku se vidi da uz burno reagovanje skupštinske većine, povike „Keno lopove“ i stalno prekidanje, Radojičić  navodi da su to priznanje ranije u Beogradu dobili generali Tolbuhin, Ždanov Peka Dapčević i drugi koji su ginuli i krvavili za ovu zemlju, te da smo brzo spali sa njih na Vučića. On je dodao da je u Smederevskoj Palanci titulu počasnog građanina dobio čovek iz Selevca profesor Dejan Ilić.

„On gde god da se pojavi u svetu ponosno nosi ime Smederevske Palanke, što nisam siguran da radi ovaj kome vi to preporučujete“, rekao je Milojičić kada mu je predsedavajući rekao da prestane sa uvredama.

„Dejan Ilić je počasni građanin Smederevske Palanke, a vi želite sada tu titulu da dodelite Aleksandru Vučiću. I ja sada želim da uporedim ta dva čoveka. Dejan Ilić koji je rođeni Palančanin i Vučić koji je došao iz Bosne. Nema nikakve veze sa Smederevskom Palankom. Profesor Ilić je naučnik iz fizičke hemije, mirkoračunarstva, elektrotehnike i profesor Univerziteta u Gracu, diplomirao u Francuskoj, razvio je sistem mikrobakterija…“, govorio je Milojičić uz povike naprednjaka i skretanje pažnje da to nije tema diskusije i nije na dnevnom redu.

Odbornici većine su povikivali da mu se isključi mikrofon, a Radojičić je tražio da predsedavajući obezbedi mir u sali.

„Poštovani građani Srbije drago mi je što možete da vidite šta su ljudi spremni da urade za 1.000 dinara. Mogu li ja da dobijem mir u ovoj sali. Nije ovo Skupština SNS“, rekao je Milojičić  zamolio da dobacivanje prestane.

„Imali smo primer čoveka koji je počasni građanin Smederevske Palanke i sada imamo čoveka i njegovu biografiju koji će verovatno to postati, jer vi možete izglasati i da je Zemlja ravna, ali to će svakako doneti štetu i onome koga predlažete i Smederevskoj Palanci sada i u budućnosti. Zvanje počasni građanin dodeljuje se za istaknuto i trajno životno delo u oblasti nauke, privrede, umetnosti, obrazovanja, sporta i to fizičkim licima, koji su svojim delima doprineli podizanju ugleda grada iz kojeg potiču. Znači, Vučić to može da dobije u Bosni, kao i Đilas, Boris u Crnoj Gori, a ne ovde“, naveo je Milojičić.

On je postavio pitanje čime je Vučić zadužio Smederevsku Palanku, „možda time što je zadužio zemlju za 13 milijardi evra za 10 godina vlasti“.

„U filmu koji ste bi uradili rekli ste da je Smederevska Palanka ukazom Mihajla Obrenovića proglašena za varošicu. Kakve veze Vučić ima sa tim. Onda ste reklamirali manastir Pinosavu, koja je izgrađena u 14. veku. Kakve veze Vučić ima sa tim? Onda ste izjavili da je urađeno četiri ulice i 40 bandera“, nabrajao je Milojičić, a iz sale se čulo pitanje šta je on uradio i zahtev da mu se isključi mikrofon.

 

Milojičić je naveo da se stidi onoga u šta se Srbija pretvara, nakon čega mu je predsedavajući skrenuo pažnju da će mu izreći opomenu, što su naprednjaci dočekali aplauzom.

„Ja bih vas pitao da li vas je sramota, ali čim ste u SNS nemate ni srama ni obraza“, rekao je Kena.

On je pitao u kakvim su odnosima naprednjaci sa nebojšom Stefanovićem i da li će ponovo da ga dovedu.

Tada se ispred osobe koja je snimala obraćanje Milojičića pojavio  čovek sa pitanjem ko mu je dozvolio da snima i za koga snima.

Milojičić je sišao sa govonice i rekao da se snima njegovim telefonom i da je to zato što su ugasili sve medije.

Došlo je do guranja i pokušaja da se Milojičiću oduzme telefon.

U tom momentu, kako se na snimku vidi, Miloojičiću je prišao i predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, koji je i predložio da Vučić bude počasni građanin.

Vučen se, međutim, brzo povukao, budući da je Milojičić izgovarao njegovo ime.

Bivšeg predsednika opštine su onda izbacili iz sale a da nije završio govor.

Podsetimo, kako je jutros preneo portal nova.rs jednoglasnu odluku kojom će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dobiti priznanje „Počasni građanin opštine Smederevska Palanka“, a koju će predložiti lokalnom parlamentu, donelo je Opštinsko veća na sednici održanoj 14. juna.

Priznanje predsedniku Srbije, kako se navodi u odluci,  biće dodeljeno za izuzetan doprinos napretku i razvoju opštine Smederevska Palanka. Predlagač je predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, kadar Srpske napredne stranke koji je na tu funkciju izabran nakon lokalnih izbora 25. marta.

Prema pisanju Nove, Vučen je naveo da „niko u zadnjih nekoliko decenija nije za Smederevsku Palanku učinio ono što je za nas učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Od najzaduženije i najdevastiranije opštine, koju je bivša vlast bukvalno uništila, uz pomoć predsednika Vučića postajemo respektabilna i sredina poželjna za život. Dolaskom Aleksandra Vučića na čelo Srbije Smederevska Palanka se podigla iz pepela. Kada niko nije, Aleksandar Vučić je verovao u nas, verovao je da možemo. Ispunili smo sve preduslove za obnovu putne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture, kao i za privredni preporod naše sredine. Ovim priznanjem želimo da mu ukažemo koliko smo mu zahvalni“, naveo je Vučen u obrazloženju odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari