Vučić pokušava da kopira Makrona 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević; FoNet TV

Aleksandar Vučić bi pre svega trebao da poradi na oslobađanju medija, te da otpočne povlačenje svoje tiranske vlasti kroz uvažavanje institucija ove države – poručuje potpredsednica Narodne stranke i narodna poslanica Sanda Rašković Ivić, povodom izjave predsednika Republike da je „spreman da čuje ljude i da želi da pokaže poštovanje prema građanima, ali ne prema onima koji proteste organizuju“.

Prema njenoj oceni, takav stav predsednika Vučića je, kao i sve o što on radi, zapravo teška prevara. Rašković – Ivić smatra da bi Vučić zapravo želeo da razgovara sa ljudima kao što je to činio na početku njegovog premijerskog mandata, kada je u dva navrata primao građane od pet sati ujutru, kako bi im navodno rešavao probleme. Sada bi, prema njenom sudu, na identičan način hteo da se sakrije.

– To što je Vučić izrekao, zapravo govori o tome da mu suštinski ne pada napamet da čuje ljude koji protestuju, jer je on čovek koji je Srbiju unazadio po pitanju demokratije, i napravio nekoliko krupnih koraka unatrag, bacivši demokratske vrednosti u ambis – ističe Rašković Ivić.

Samostalna poslanica Marinika Tepić, navodi da je uvek u nivou besmisla komentarisati izjave čoveka koji reaguje i odlučuje na „dnevno-nervnoj“ bazi, tim gore što taj čovek trenutno obavlja funkciju predsednika Republike. Za nju Vučićeva poruka da je „spreman da čuje ljude i pokaže poštovanje prema građanima“, predstavlja pokušaj manevra da, navodno poput francuskog predsednika Emanuela Makrona, pokaže da želi da sasluša one koji su nezadovoljni.

– A onda iz njega progovara huškački radikal koji protestante deli na dobre „obične ljude“ i zle „organizatore“. Vučić bi učinio sve da može da zavadi i razbuca tu sada već armiju građana kojima je dosta svakodnevnog verbalnog, fizičkog, medijskog, političkog, institucionalnog, koruptivnog, naprednjačkog nasilja, protiv koga svake subote šetaju Beogradom – naglašava Tepić.

Ona je ubeđena da, što se više vlast bude upinjala da objasni da je demonstranata manje, njih će na ulicama biti sve više. Tepić ne zna kako vlast na to gleda, ali smatra da su veoma smešni sa njihovom akcijom minimalizovanja protesta. „DŽaba im, počelo je“, poručuje na Tepić.

Predsednik Vučić je juče gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, izjavio da je „spreman da čuje ljude“, te da želi da „pokaže poštovanje prema građanima, i običnim ljudima, a ne prema onima koji to (proteste) organizuju“. U opširnom izlaganja, on je između ostalog pomenuo i Sandu Rašković Ivić navodeći da ona govori o biračkim spiskovima, a reč je o samo jednom jedinstvenom biračkom spisku, te da uvid u njega nije nikakav problem. Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke je odbacio sve kritike opozicije na račun izveštavanja Javnog servisa RTS, stavljajući do znanja da su ti zahtevi neprihvatljivi. Podsetimo, opozicija je predvođena grupacijom Savez za Srbiju nedavno usaglasila zahteve za fer izbore, tražeći između ostalog, pristup RTS i uvid u birački spisak. Pristup RTS-u i izveštavanje o protestima, bio je i jedan od zahteva protesta prošle subote, najmnogobrojnijeg dosada na kome se okupilo više desetina hiljada ljudi. Ostali zahtevi, prema zvaničnom saopštenju organizatora, u kome se ne pominje Savez za Srbiji čiji lideri učestvuju u protestnim šetnjama, su otkrivanje nalogodavaca napada na Borka Stefanovića, spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića i ubistva Olivera Ivanovića.

Novi zahtev ostavka ministra Nebojše Stefanovića

Sa dži-mejl adrese „stopkrvavimkošuljama“ juče je medijima prosleđeno kratko saopštenje u kome se tvrdi da organizatori protesta „Jedan od pet miliona“, kako je preimenovano okupljanje, imaju novi zahtev – ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića. Saopštenje, u maniru na koji su sa medijima i javnošću komunicirali organizatori prošlogodišnjeg Protesta protiv diktature (bez označavanja ko su organizatori, logoa i slično kao što to rade političke stranke i koalicije), prenosimo u celosti:

„Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju na ulici i podlegne njihovim pritiscima.

Organizatori i učesnici protesta poručuju Aleksandru Vučiću:

1. do subote, 29. decembra, u 18h, smenite Nebojšu Stefanovića, zbog kriminalizacije društva i vređanja protestanata.

2. Ostajemo pri ranije iznetim zahtevima, na koje ćute oni kojima su upućeni.

Ako hoćete da saslušate nezadovoljne građane sa protesta, dođite u subotu na Plato u 18h. Mi ćemo biti tamo i čekamo vas.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari