Vučić: Poštovaću Merkel bila na vlasti ili ne 1Foto: FoNet/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Istanbulu, komentarušići najavljeno povlačenje nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao da je on izuzetno poštuje kao veoma moralnu i posvećenu osobu i nastaviće tako i ubuduće, bez obzira hoće li ona ostati na vlasti ili ne.

„Ja sam neko ko je izuzetno poštuje i to ću nastaviti da radim, bila ona na vlasti ili ne bila“, rekao je Vučić novinarima posle ceremonije otvaranja aerodoma u Istanbulu kojoj je prisutvovao na poziv turskog šefa države Redžepa Taipa Erdogana.

Naglašavajući kako „nije radostan“ što je nemačka kancelarka najavia povlačenje iz politike, Vučić je naveo i lični odnos prema Angeli Merkel, ističući da je ona „jedna izuzetno moralna osoba“.

„Ne moram uvek s njom da se saglasim u svemu, ali nisam radostan što ona neće posle 2021. da nastavi da se bavi politikom“, rekao je Vučić, komentarišući mogućnost da se najava povlačenja kancelarke odrazi i na sadašnju poziciju Nemačke i njene poglede na rešavanju kosovskog pitanja.

Vučić je ocenio kako se danas retko nailazi na ljude „koji su tako i toliko posvećeni“, i „drže do svoje reči“ kao što je to nemačka kancelarka.

Predsednik Srbije danas se u Istanbulu sastao sa turskim šefiom države Redžepom Taipom Erdoganom, a prema izjavi koju prenosi RTS, reazgovarali su o saradnji, daljim investicijama, o već dogovorenoj Erdoganovoj poseti Srbiji 2019. godine.

„Razgovarali smo i o dva kraka auto-puta, prema BiH i RS“, naveo je Vučić i najavio nove turske investicije u Srbiji – otvaranje fabrike u Malom Zvorniku sa 300 zaposlenih, te ulaganja u Krupanj, Lebane, Žitorađu i Vladičin Han.

Vučić je novinarima rekao da će od Vlade Srbije zatražiti dosledno poštovanje obećanja o pomoći Srbima sa Kosova „u svim sferama društvenog život -a od infrastrukturnih radova, do nastavka i uvećanja pomoći u zdravstvu, školama, obrazovnom sistemu, u investicijama“.

On je uveren da će „to biti veoma važno za naš narod na Kosovu i Metohiji“, ali je rekao da treba videti kako realizovati pomoć zbog „problema dva pravna sistema koja funcionišu“.

Vučić je poručio i da se „bez učešća Srbije“ ne može da se reši pitanje Kosova i Metohije, niti bilo koji problem koji se tiče Srbije.

„Bez učešća Srbije niko ne može da reši nijedan problem. Svi mogu da pomognu, odmognu, ali, bez učešća i volje Srbije nema ništa od toga“, rekao je Vučić u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari