Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Švedske, Katara i Australije 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Švedske, Katara i Australije, sa kojima je razgovarao o jačanju saradnje u različitim oblastima, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Predsednik Vučić i novoimenovana švedska ambasadorka Anike Ben David saglasili su se da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose.

Vučić je izrazio nadu da bi u budućnosti mogle da se povećaju investicija švedskih kompanija u srpsku privredu.

Predsednik Vučić je zahvalio za spremnost Švedske da podrži evropski put Srbije a ambasadorka Ben David je, s tim u vezi, istakla da njena zemlja podržava proširenje EU, kao i to da je spremna da podeli iskustva neophodna za reforme u različitim oblastima, neophodnim na evropskom putu.

Švedska ambasadorka je takođe naglasila da je Švedska prvi donator Srbije za reforme u oblasti zaštite životne sredine.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će, na poziv švedskog premijera Stefana Levena, učestvovati na Međunarodnom forumu o sećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma u Malmeu, sa nadom da će tada imati priliku da sa švedskim zvaničnicima razgovara i o bilateralnim odnosima.

 

Ambasador Katara Faris Rumi Al Naimi preneo je predsedniku Srbije pozdrave katarskog emira šeika Al Tanija, a Vučić je uzvrativši pozdrave zahvalio katarskom emiru na velikodušnoj donaciji medicinske opreme na početku epidemije kovida-19, saopšteno je iz predsedništva.

Na sastanku je konstatovano da je cilj Srbije i Katara da saradnja bude unapredjena u svim oblastima, jer postoje dobra iskustva, ali je saradnja i dalje skromna uz mnogo neiskorišćenih mogućnosti. Dvojica sagovornika su se saglasili da je neophodno uspostaviti češće i bliže kontakte poslovnih ljudi.

Vučić je izrazio nadu da će katarski predstavnik učestvovati na proslavi 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, što bi omogućilo susret zvaničnika dveju zemalja sa ciljem jačanja političkog dijaloga i svestrane saradnje.

Vučić i novoimenovani ambasador Australije Danijel Emeri su se saglasili da je neophodno da Srbija i Australija nastave da intenziviraju kontakte, kako bi bio dat impuls saradnji u različitim oblastima, a posebno su istakli mogućnosti za snažnije ekonomske veze.

Ambasador Emeri je rekao da raste interes rudarskih kompanija iz Australije za poslovanje u Srbiji.

Dvojica sagovornika su ukazali da brojna srpska zajednica u Australiji ima važnu ulogu u povezivanju dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari