Vučić: Priština od 4. septembra kreće da lobira za prijem u međunarodne organizacije 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobio informacije da će Priština od 4. septembra krenuti u diplomatsku ofanzivu sa zahtevom da Kosovo bude primljeno u mnoge međunarodne organizacije i ocenio da to znači zaustavljanje dalje primene Vašingtonskog sporazuma.

U izjavi novinarima u pauzi Bledskog strateškog foruma, Vučić je rekao da je na Srbiji da se pripremi za takav razvoj događaja i da na njega odgovori.

On je, međutim, rekao da ga tako nešto brine, u smislu dodatne nestabilnosti, ali da je Beograd i dalje spreman da se odazove svakom eventualnom pozivu u Brisel na nastavak dijaloga.

Vučić je dodao da očekuje da razgovor na tehničkom nivou sa posrednikom Miroslavom Lajčakom bude nastavljen uskoro, i da očekuje da slovački diplomata uskoro poseti i Beograd i Prištinu.

Srpski predsednik je rekao da se na Bledu nije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, već da ga „video sa bine“, i dodao da verovatni „svi čekaju da se završe lokalni izbori u Prištini“.

On je ponovio da Srbija ne može da postane članica Evropske unije dok ne reši odnose sa Prištinom i da niko ne treba bilo koga da laže i obmanjuje po tom pitanju.

„Ali važno je za Evropu da pokazuje da je i dalje privlačna, da bi i drugi narodi imali želju da budu deo Evrope“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li se na Bledu sreo sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, Vučić je rekao da nije ali da će se uvek zalagati za unapređenje saradnje sa Hrvatskom i da je sa njenim predstavnicima spreman da priča o svim pitanjima koja su od interese celog regiona.

„Čini mi se da u Hrvatskoj uvek postoji prostor za negativne izjave o Srbiji i njenom rukovodstvu, slično je i u Srbiji. A danas sam govorio da, iako ne gledamo gotovo ni na jednu stvar isto ili slično, naša budućnost mora da bude u saradnji. Ako to ne razumemo, nećemo opstati ni jedni ni drugi. Moraćemo da budemo zajedno ako hoćemo da postojimo“, rekao je Vučić.

Govoreći o predstojećem popisu u toj zemlji, Vučić je ocenio da je veoma važno da se svi ljudi slobodno izjasne o tome kako se osećaju i da to važi i za Srbe koji tamo žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari