Vučić: Razgraničenje znači da imamo granice između Srba i Albanaca 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Razgraničenje znači da imamo granice između Srba i Albanaca, koje danas ne znamo gde su – tamo gde kažemo mi ili Albanci, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je smatrao da to treba da se utvrdi kako bi bilo mira i stabilnosti sa Albancima u narednih 100-200 godina, ali je volja građana bila drugačija.

Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao da je Srbija daleko od stavova za rešavanja problema Kosova, ali je najavio da će nastaviti da se bori i da razgovara kako bi jednog dana dogovor bio moguć, a ne zna „da li za tri meseca ili za godinu dana“.

Odgovarajući na pitanje o razgraničenju, Vučić je istakao da niko u svetu ne zna gde su te granice.

Mislio sam da je zarad naše budućnosti važno da to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa Albancima za narednih 100-200 godina. Nismo uspeli, jer su građani smatrali da je bolje da budemo ni na nebu, ni na zemlji. Mislim da je to pogrešno i nije strateško sagledavanje, ali ću poštovati odluku naroda, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je spreman da uvek razgovara sa svima, ali da ga malo čudi šta će Hašim Tači u Parizu na obeležavanju pobede u Prvom svetskom ratu, ukazujući da je to za zemlje učesnice i pobednice. Ja ću ići, a Tači će na marginu, pa ću ja malo da prošetam do margine, rekao je Vučić, koji je izrazio nadu da će pre novembra biti nekih razgovora Beograda i Prištine.

Vučić je ponovio da je spreman da razgovara sa Albancima, „da je na sto dozvoljeno sve da se stavi“ i da on ćuti i kada čuje „gluposti o Medveđi i Preševu“. Ćutim, pa ćemo videti da li možemo da dođemo da dogovora. Vidim da od tog posla nema ništa, jer Albanci povećavaju očekivanja svog naroda, umesto da ih smanjuju. Sve suprotno od onoga što ja radim u Srbiji. To nije ozbiljno, ali ja ne mogu da se mešam u njihove unutrašnje stvari, rekao je Vučić.

Vučić se svrnuo i na „licemerni stav“ pojedinih iz međunardne zajednice koji pričaju u otvaranju Pandorine kutije, ukazujući da se ne radi o Amerikancima, koji tvrde da su protiv tobožnjeg pomeranja granica, „a nemaju pojma gde su one“. Ako misle na granice nezavisnosg Kosova, rekao je Vučić, mi to nikada nećemo da priznamo.

Vučić smatra i da je predstavnik Vlade Srbije trebalo da reaguje na izjavu američkog ambasadora Kajla Skata, koji je rekao da Kosovo za njega nije „takozvana država“.

Nije tvoje ambasadore da ispravljaš novinare, nego da odgovoraš na pitanja, ali šta ćete, nažalost nisam bio prisutan, rekao je Vučić, koji smatra da bi bilo dobro da je „njegova ekscelencija pokazala više poštovanja za zemlju domaćina“. Moje pitanje za takozvanu Vladu Kosova i ambasadora je zašto pregovaraju sa Srbijom ako su to prave vlade nezavisnih i suverenih država? Što tražite UN ako su to nezavisne, suverene države, na osnovu koje odluke i rezolucije donosite odluku da pravite vojsku Kosova, kazao je Vučić.

To je čisto pravno nasilje, a prati ga i fizičko nasilje i zato sam prilično uplašen i gledaćemo kako da zaštitimo svoju zemlju i narod i da sačuvamo mir i stabilnost, rekao je Vučić.

Boriću se za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji svim srcem i snagom, rekao je Vučić.

Vučić je pozvao medije da kupe „Đilasove novine“ koje upoređuju gradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti sa hlebom od tri dinara i sačuvaju ih, da bi se videlo da nisu pisale istinu kada za mesec dana počnje gradnja prvih stanova u Vranju i Nišu. Neće dugo vremena proći, moći ćemo da vidimo ko je lagao, dodao je on.

Vučić je nekoliko puta pozvao novinare N1 da mu postave pitanje, jer su u ponedeljak uveče oobjavili da im nije bilo dozvoljeno to da učine ranije tokom dana. Đilasovi i Šolakovi mediji nisu tu da bi mogli nešto da pitaju, a sinoć žalopojka da nisu mogli da postave pitanje, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su ljudi iz Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, koju predvodi bivši predsednik Tomislav Nikolić, bili na današnjem otvaranju Trećeg samita o transportu i Trećeg foruma gradonačelnika u okviru mehanizma Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a učestvovali na i sastancima u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari