Vučić sa članom Politbiroa CK Kine: Srbija će nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo s Kinom 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da „nije uvek lako“ sačuvati prijateljstvo s Kinom, s obzirom na to kako druge velike sile gledaju na ekonomski uspon te zemlje, ali je dodao da će Srbija, „čuvajući slobodu odlučivanja“, nastaviti da gradi „iskreno prijateljstvo“ s Kinom.

Navodeći da Srbija i Kina razvijaju saradnju u „svim oblastima“, Vučić je tokom sastanka sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Điečijem kazao da bilateralna trgovinska razmena godinama raste, a da je u prvih osam meseci ove godine prevazišla nivo iz 2019. što je ocenio kao „neverovatno“ u uslovima globalne krize zbog pandemije korona virusa.

Vučić je zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu i Komunističkoj partiji kao „nosiocu razvoja te velike zemlje“ na podršci teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i samostalnosti Srbije.

https://www.instagram.com/p/CGPeaBbp6Tu/

„To je za nas jedna od najvećih vrednosti koje danas kao zemlja čuvamo. Mi u Srbiji znamo i suočili smo se sa različitim vrstama pritisaka, znamo da nije uvek lako sačuvati prijateljstvo sa Kinom, ali ćemo, čuvajući slobodu odlučivanja, nastaviti da gradimo iskreno prijateljstvo prema Kini“, kazao je Vučić tokom sastanka u Palati Srbija u Beogradu.

Zamolio je da Kina razmotri dalje investicije u Srbiju i najavio nove bilateralne dogovore o infrastrukturnim projektima koji će, po njegovim rečima, značiti bolji život za građane i rešavanje nekih od njihovih višedecenijskih problema.

„Nećemo zaboraviti posetu predsednika Sija Smederevu, kada je ličnim angažovanjem sačuvao posao direktno 5.000 radnika, a indirektno 10.000 ili 12.000 ljudi. Kada prođe epidemija, očekujemo ga opet u Srbiji da mu pokažemo da naše gostoprimstvo nema premca bar u ovom delu sveta“, istakao je Vučić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Vučić sa članom Politbiroa CK Kine: Srbija će nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo s Kinom”

    • koji „jak odnos“? Zasto predsednik ne razgovara sa predsednikom? Potpredsednik sa potpredsednikom? Premijer sa premijerom? Ministar sa ministrom? A ovaj gost nije cak ni zamenik ministra, ni pomocnik, cak ni zamenik pomocnika…..on nikad nije video nijednog kineskog ministra, a ovde kod predsednika republike

  1. Tradicionalno dobra saradnja sa Kinom se nastavlja. Kineski zvanicnici su uvek dobrodosli u Srbiju.

    • onda da podje D. Sormaz ili Milan Antonijevic u Peking i tamo da ih primi predsednik Kine Si Dzinping?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.