Vučić sa Čovićem: Gradićemo bolje odnose 1Foto: RTRS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, u Mostaru, sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Vučić je, nakon sastanka, kako prenosi RTRS, izjavio novinarima da je sa Čovićem razgovarao o odnosima Srba i Hrvata i o tome koliko je važno da se prevaziđu određene teme iz prošlosti, te da se unapređuje saradnja.

– Želimo da gledamo na budućnost na jedan drugačiji način – rekao je Vučić i zahvalio Čoviću na pozivu, istakavši da je bitno što je Srbija zemlja partner Sajma privrede u Mostaru. Vučić je rekao da očekuje da odnosi Srba, Hrvata i Bošnjaka budu bolji.

– Mi ćemo dati sve od sebe da gradimo bolje odnose u budućnosti – rekao je Vučić.

Vučić će se danas u Mostaru sastati sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, sa kojima će obići radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice.

Vučić i Dodik će se tokom dana sastati i sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru. Predsednik Srbije će prisustvovati i svečanom prijemu koji organizuje Privredna komora Srbije.

Večera bez Bošnjaka

Mediji prenose da će Čović u Mostaru organizovati predsedničku večeru, a poziv za večeru nije dobio član prdsedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, prenosi klix.ba.

Izetbegović nije pozvan na večeru s regionalnim liderima, koju organizuje član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović uoči privrednog sajma u Mostaru.

Tako će se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem u ime BiH sastati samo funkcioneri HDZ i SNSD i to Dragan Čović, Borjana Krišto, Marinko Čavara i predsednik RS Milorad Dodik.

Analitičari ističu da je večera odlična prilika da se čelnicima susednih zemalja plasiraju kao dobre HDZ verzije izmena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Portal klix.ba navodi da su neki predstavnici međunarodne zajednice bili neprijatno iznenađeni što na večeru s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim nije pozvan predsedavajući Veća ministara BiH.

O „večeri bez Bošnjaka“, akademik i univerzitetskim profesor Slavo Kukić kaže da je nelogično da na toj privatnoj večeri ne budu članovi kolektivnog šefa države, jer je kolektivni šef države pokrovitelj skupa.

Sastaće se i sa predstavnicima srpskih udruženja i organizacija u Mostaru. Vučić će sutra otvoriti 21. Međunarodni sajam privrede u Mostaru.

Sutra se predsednik Srbije sastaje s premijerom Bugarske, zemlje koja predsedava Evropskoj uniji, Bojkom Borisovim, posle svečanog otvaranja 21. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić iz Mostara odlazi u Trebinje. Obići će radove na izgradnji vrtića „Srbija“ i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg. Na kraju posete Trebinju prisustvovaće svečanom otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari