Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je između Turske i Srbije postignuto veliko poverenje i ocenio da su odnosi dve zemlje danas „možda i najbolji u savremenoj istoriji“.

Obraćajući se novinarima posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Palati Srbija u Beogradu, Vučić je ocenio da kada dve države imaju dobre odnose, onda „uvek imamo mir“.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

„Kralj Aleksandar je rekao da smo mi završili svoje sukobe sa Turcima i da od sada sa njima hoćemo da gradimo samo mir i najbolje odnose. Siguran sam da ćemo kroz mir raditi sve samo na dobrobit turskog i srpskog naroda i svih građana Srbije“, kazao je Vučić.

On je naveo da je osnovni politički projekat na kom Beograd radi sa Ankarom, obezbeđivanje mira i stabilnosti na celom Balkanu.

„Radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana, sutra ćemo prisustvovati početku radova na deonici autoputa Beograd – Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače u dužini od 19 kilometara. To su radovi velike vrednosti, oko 225 miliona evra. To bi dramatično povezalo Bošnjake i Srbe, Srbe i Srbe, Sarajevo i Beograd, Beograd i Banjaluku. I Srbija i Balkan izgledaće mnogo drugačije kada to budemo završili“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da je trgovinska razmena dve zemlje u prvih osam meseci ove godine veća za 13 odsto nego 2018. godine.

„Konstatovali smo da smo napravili značajan napredak u ekonomskoj saradnji. Kada smo se ovde sreli prvi put, razmena je bila nešto veća od 800 miliona evra a već krajem 2018. godine dostigla je milijardu i 84 miliona evra. U prethodnih deset godina srpski izvoz u Tursku je uvećan za 7,8 puta, naravno povećan je i uvoz iz Turske i iznosi više od 500 miliona evra“, kazao je Vučić.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 3
Foto: Beta/Miloš Miškov

Izrazio je zahvalnost turskim investitorima u Srbiji, navodeći da su već otvorili ili otvaraju šest fabrika u Srbiji a da je sedma kako je rekao, „na putu“.

„Te fabrike su otvorene od Kragujevca do Malog Zvornika i Vladičinog Hana, dramatično su pomogli razvoju sredina koje uglavnom nisu urbane i gde još ima dosta nezaposlenih ljudi“, rekao je Vučić.

Dodao je da će poseban akcenat biti na podizanju infrastrukture u kako je rekao, Sandžaku ili Raškoj oblasti.

„Nešto radimo sami, a dobar deo u saradnji sa Turskom. Najvažnija je deonica Novi Pazar – Sjenica, koja košta oko 24 miliona evra. Hoćemo da se Bošnjaci osećaju kao svi građani ove zemlje“, kazao je Vučić.

Izrazio je očekivanje da će u oblasti odbrane biti ostvaren „veliki napredak“ u bilateralnoj saradnji, navodeći da je Srbija pokazala interesovanje za kupovinu određenog oružja i opreme iz Turske, ali i za transfer tehnologija kroz saradnju preduzeća odbrambene industrije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost i doborbit Balkana i da Ankara podržava evroatlantski smer regiona i pokušava da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostave probleme iza sebe.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Erdogan je rekao da će auto-put Beograd-Sarajevo za koji će sutra biti položen kamen temeljac, biti „novi most mira koji će povezivati region“ i da predstavlja „značajnu poruku za ceo region“.

„Ono o čemu mi govorimo jesu prekretnice i ključne stvari za Balkan – da se obezbedi mir i blagostanje i sve što će imati pozitivan uticaj na Balkan, da ne bude više borbi nego samo mir. To su mostovi između srca, postojaće samo osmesi dok se bude putovalo preko tih mostova“, kazao je Erdogan.

On je naveo da je danas imao plodne razgovore i s Vučićem u četiri oka i na sastanku Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i dodao da su zalaganja srpskog predsednika imala „veliki uticaj“ da razgovori budu plodni.

Erdogan je rekao da su dve zemlje danas potpisale devet sporazuma i da to ukazuje „koliko je plodan bio sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske“.

„Potpisivanje važnih dokumenata dodatno je ojačalo ugovorne osnove naših odnosa. Naša saradnja je dostigla izuzetan nivo, za šta velike zasluge ima predsednik Vučić“, kazao je turski lider.

On je rekao da dve zemlje ulažu dodatne napore da dodatno unaprede odnose u oblasti bezbednosti, odbrane, saobraćaja, kulture, univerzitetske saradnje.

Erdogan je kazao i da je doneta odluka o otvaranju generalnog konzulata u Novom Pazaru.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 4
Foto: Beta/Miloš Miškov

Naveo je da će rezultat njegove posete Srbiji biti otvaranje šest novih fabrika u Srbiji, koje će proizvoditi automobilske delove, gume, tekstil, i dodao da će biti postavljen i kamen temeljac za izgradnju još jedne fabrike.

Erdogan je danas počeo dvodnevnu posetu Srbiji, na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je Vučić, a potom mu ispred Palate Srbije priredio svečani doček, uz intoniranje državnih himni i smotru počasnog bataljona garde.

Pošto su zajedno razgledali izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“, imali su sastanak u četiri oka.

Potom je održan drugi sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, kojim su predsedavali Erdogan i Vučić.

Oni će danas otvoriti Srpsko-turski poslovni forum na kojem se očekuje 200 turskih privrednika.

Dvojica predsednika će se sutra sastati s članovima Predsedništva BiH, Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem, a potom će u Sremskoj Rači biti položen kamen-temeljac za auto-put Beograd–Sarajevo.

Avion u kojem se nalazi predsednik Turske s brojnom delegacijom sleteo je na beogradski aerodrom oko 11.50. Pošto su zajedno razgledali izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“, Erdogan i Vučić imali su sastanak „u četiri oka“, a nakon toga je počeo drugi sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, kojim predsedavaju dvojica šefova država.

Drugi dan Erdoganove posete obeležiće polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd–Sarajevo. Dvojica predsednika biće domaćini trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske na kome će učestvovati i članovi Predsedništva BiH – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

U fokusu Erdoganove posete biće ekonomske teme. Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, dok su turske investicije u Srbiji, prema procenama, dostigle 200 miliona evra.

Erdogan je poslednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru. Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 5
Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Republike Srbija Ivice Dačić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom, koji je u Srbiju doputovao u svojstvu člana delegacije predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

U razgovorima koji su protekli u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa, koji će u narednom periodu biti još raznovrsniji i dublji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić i Čavušoglu su se saglasili da je neophodno načelno dogovoriti dinamiku novih susreta, kao i razgovora koji se na istom nivou vode u sklopu trilateralnog mehanizma saradnje između Republike Srbije, Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 6

Pored tema iz domena bilateralnih odnosa, dva ministra su razgovarala i o multilateralnoj saradnji.

Sastanak je prethodio drugoj sednici Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske, rečeno je u saopštenju.

„Turska se vodi svojim interesima“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se kada je reč o Kosovu Turska ponašala u skladu sa svojim interesima i zahvalio predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu što je prihvatio kao dobrodošlo svako rešenje do kojeg dođu Srbi i Albanci zajedno.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 7
Foto: Beta/Miloš Miškov

„Nisu oni mala deca pa su te odluke donosili mimo svojih interesa. Nismo mi bliži nego što su bliži Priština i Sarajevo, samo neću da budemo dalje od njih“, istakao je Vučić na konferenciji sa Erdoganom u Beogradu.

On je rekao da je veliki korak to što je Erdogan rekao da će Turska prihvatiti rešenje do kojeg dođu Srbi i Albanci.

Erdogan je na pitanje o Kosovu kazao: „Moj prijatelj je dao najprikladniji odgovor“.

Upitan o pisanju hrvatskih medija da jedino Vučić trlja ruke kada je reč o Kosovu, Vučić je kazao: „Trljao bih ruke samo da se postigne kompromisno rešenje sa Albancima“.

On je dodao da Srbi imaju potreban legitimitet za pregovarački proces i da će pregovarati sa onim ko bude na vlasti u Prištini i dodao da ne misli da pregovori neće biti laki.

Sastanak ministara odbrane

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se sa ministrom odbrane Republike Turske Hulusi Akarom, u okviru posete predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana našoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 8
Foto: Beta/Miloš Miškov

Na sastanku je konstatovano da je Sporazumom o saradnji u oblasti odbrane, koji su dva ministra danas potpisali, stvoren pravni okvir za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Osim o saradnji u oblasti odbrane, Vulin i Akar su razgovarali i o vojnotehničkoj saradnji, kao i o zajedničkim iskustvima tokom migrantske krize.

Razgovoru su prisustvovali i pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Ranković i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, navodi se u saopštenju.

Dačić se sastao sa Čavušogluom

Ministar spoljnih poslova Republike Srbija Ivice Dačić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom, koji je u Srbiju doputovao u svojstvu člana delegacije predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

U razgovorima koji su protekli u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa, koji će u narednom periodu biti još raznovrsniji i dublji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić i Čavušoglu su se saglasili da je neophodno načelno dogovoriti dinamiku novih susreta, kao i razgovora koji se na istom nivou vode u sklopu trilateralnog mehanizma saradnje između Republike Srbije, Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Pored tema iz domena bilateralnih odnosa, dva ministra su razgovarala i o multilateralnoj saradnji. Sastanak je prethodio drugoj sednici Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske, rečeno je u saopštenju.

Zahvalnost zbog autoputa

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom saobraćaja i infrastrukture Turske Mehmetom Turhanom, kome je zahvalila na podršci ove zemlje u relizaciji izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 9
Foto: Beta/Miloš Miškov

“Za nas je ovo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata, koji je važan za povezivanje Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i za povezivanje unutar regiona“, poručila je Mihajlovićeva.

Dodala je da se očekuje da prva deonica tog autoputa od Sremske Rače do Kuzmina, na kojoj sutra počinju radovi, bude izgrađena za oko dve i po godine.

Turhan je podsetio da je krajem prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa turskom kompanijom ”Tašjapi” za projekat autoputa Beograd-Sarajevo i zahvalio Mihajlovićki na podršci tom projektu.

“Očekujemo da izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo doprinese boljem transportnom povezivanju unutar regiona i zainteresovani smo za nastavak podrške Srbiji kad je reč o infrastrukturi”, naveo je Turhan.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji dve zemlje u drumskom transportu, gde je dogovoreno potpisivanje novog sporazuma koji uređuje tu oblast, kao i o saradnji u vazdušnom saobraćaju, posebno kad je reč o prevozu robe, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Erdogan: Turska želi da pomogne zemljama regiona da prevaziđu probleme

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost i doborbit Balkana i da Ankara podržava evroatlantski smer regiona i pokušava da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da prevaziđu probleme.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Erdogan je rekao da će auto-put Beograd-Sarajevo za koji će sutra biti položen kamen-temeljac, biti „novi most mira koji će povezivati region“ i da predstavlja „značajnu poruku za ceo region“.

„Ono o čemu mi govorimo jesu prekretnice i ključne stvari za Balkan: Da se obezbedi mir i blagostanje i sve što će imati pozitivan uticaj na Balkan, da ne bude više borbi, nego samo mir. To su mostovi među srcima, biće samo osmeha dok se bude putovalo preko tih mostova“, kazao je Erdogan.

On je naveo da je danas imao „plodne razgovore“ i s Vučićem „u četiri oka“ i na sastanku Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i dodao da su zalaganja njegovog domaćina imala „veliki uticaj“ da razgovori budu plodonosni.

Erdogan je rekao da danas potpisanih devet sporazuma pokazuje „koliko je plodan bio sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske“.

„Potpisivanje važnih dokumenata dodatno je ojačalo ugovorne osnove naših odnosa. Naša saradnja je dostigla izuzetan nivo, za šta velike zasluge ima predsednik Vučić“, kazao je turski lider.

On je rekao da dve zemlje nastoje da još više unaprede saradnja u oblasti bezbednosti, odbrane, obrazovanja, nauke, kulture, industrije, tehnologije, saobraćaja.

Erdogan je naveo da su danas na Srpsko-turskom poslovnom forumu u Beogradu privrednici koji su „napravili mogućnosti zapošljavanja u raznim regionima Srbije“ i ponovo zahvalio Vučiću za podršku koju im je pružio.

„Naši investitori dodaju nove investicione aktivnosti postojećim, želeo bih da vidim nove investicije u Srbiji“, podvukao je Erdogan.

Naveo je da će sutra, u utorak, drugog i poslednjeg dana njegove posete, biti otvoreno šest turskih fabrika u Srbiji, koje će proizvoditi automobilske delove, gume, tekstil, i biće postavljen kamen-temeljac za izgradnju još jedne fabrike.

Erdogan je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje prevazišla milijardu dolara i da će revidirani sporazum Srbije i Turske o slobodnoj trgovini koji je u junu stupio na snagu, osigurati da „ta cifra bude znatno viša“.

„S Vučićem sam postavio cilj od dve milijarde dolara kratkoročno i pet milijardi dolara dugoročno“, kazao je Erdogan.

Dodao je da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) preduzela 257 projektnih aktivnosti ukupne vrednosti veće od 30 miliona dolara.

Predsednik Turske je kazao i da je doneta odluka o otvaranju generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru.

On je još jednom zahvalio Vučiću za podršku koju mu je pružio u vreme pokušaja puča u Turskoj jula 2016. godine, rekavši da „tu podršku ne može da zaboravi“.

Erdogan je danas počeo dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje je održan drugi sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a sledi Srpsko-turski poslovni forum.

Erdogan i Vučić će se sutra sastati s članovima Predsedništva BiH, Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem, a potom će u Sremskoj Rači položiti kamen-temeljac za auto-put Beograd–Sarajevo.

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 10
Foto: MUP

Srbija i Turska uvode zajedničke policijske patrole

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, i ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu, potpisali su danas u Beogradu međuvladin Sporazum o bezbednosnoj saradnji.Tim sporazumom se predviđa unapredjenje odnosa u borbi protiv transnacionalnog kriminala, naročito protiv krivičnih dela u vezi s terorizmom, organizovanim kriminalom, krijumčarenjem migranata, trgovinom ljudima i drogom.

Predviđeno je i da policije Srbije i Turske saradjuju u sprečavanju i suzbijanju terorističkih akata i finansiranja terorizma.

Pored toga, Stefanović je s ministrom odbrane Turske Hulisijem Akarom potpisao Memorandum o razumevanju vlada dve zemlje o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola.

Predviđaju se zajedničke patrole srpske i turske policije tokom turističke sezone, tako da gostujući uniformisani policajci nemaju policijska ovlašćenja i ne nose oružje i sredstva prinude.

Njihov zadatak je da pomažu policajcima zemlje domaćina prilikom zaštite javnog reda i bezbednosti, nezakonitih prelazaka granice, i u sprečavanju krijumčarenja migranata.

Cilj zajedničkih patrola je da olakšaju kontakt svojih sunarodnika s policijskim organima zemlje domaćina i s diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.

Sporazum i memorandum su potpisani u okviru danas započete zvanične dvodnevne posete predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

Vučić: Erdogan doneo velike promene u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doneo velike promene u regionu, i da daje veliki doprinos obnovi infrastrukture u Srbiji.

Otvarajući Srpsko-turskog poslovnog foruma, u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije Turske na čelu s Erdoganom, Vučić je danas rekao da je zahvalan gostu i investitorima iz Turske što ulažu u mestima gde drugi investitori nisu želeli, kao što su Lebane, Vladičin Han, Krupanj, Mali Zvornik, Leskovac.

Vučić je pozvao turske investitore da dođu u još većem broju u Srbiju, posebno da ulažu u banjski turizam, a privrednike Srbije da ulažu u Turskoj i „traže šansu“ na tom tržištu.

„Daću sve od sebe da odnos građana Srbije prema turskim investorima bude još bolji“, rekao je Vučić.

Erdogan je na otvaranju poslovnog foruma kazao da su prethodne godine dale „izuzetan zamah“ u bilateralnim odnosima, a saradnja Srbije i Turske prošle godine podignuta na viši nivo održavanjem prvog sastanka Visokog saveta za saradnju.

„Imamo čvrste veze prijateljstva sa Srbijom, a sada smo počeli da ubiramo plodove naših zalaganja: Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. koji je prošle godine revidiran, stupio je na snagu u junu“, naveo je Erdogan.

„Nadamo se da će zahvaljujući tom sporazumu biti uvećan nivo razmene u oblasti telekomunikacija, finasija, saobraćaja, elektronske trgovine, poljoprivrede“, rekao je on.

Erdogan je kazao da su u usponu i trgovina dve zemlje i turske investicije u Srbiju uz 8.000 zaposlenih u tekstilnoj, mašinskoj i auto-industriji, bankarstvu, turizmu.

„Turske investicije u Srbiju su od milion dolara 2011. godine napravile ogroman skok i dostigle 200 miliona dolara 2018. godine. Razmena od 2010. godine porasla je 200 odsto. U 2018. godini dostigla je rekordnih 1,2 milijarde dolara, u prvih osam meseci 2019. bila je 890 miliona dolara. Ciljamo da tu cifru dovedemo do dve milijarde kratkoročno i do pet milijardi dolara dugoročno“, rekao je turski lider.

Erdogan je kazao da će sutra biti otvareno šest turskih fabrika u Srbiji i da će biti položen kamen temeljac za još jednu fabriku.

„Sutra ćemo početi i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i postaviti kamen temeljac za most. To je mirovni projekat u svim aspektima“, ocenio je Erdogan.

Dodao je da se Vučić „brine o svim problemima s kojima se turske kompanije suočavaju u Srbiji“ i zahvalio mu za podršku.

Erdogan je ocenio da je „zajednička vizija Turske i Srbije velika prilika za region“ i pozvao privrednike dve zemlje da dalje jačaju saradnju.

„Zajedno s predsednikom Vučićem spremni smo da pružimo svaku vrstu podrške, zamolio bih poslovne ljude da razviju projekte koji će nam pomoći da iskoristimo kapacitete“, naveo je Erdogan.

Srbija i Turska imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, a prošle godine robna razmena je dostigla skoro 1,1 milijardu evra, a očekuje se da će ove godine premašiti 1,2 milijarde.

Od 2010. godine robna razmena dve zemlje uvećana je 4,5 puta.

Srpske firme u Tursku najviše izvoze auto delove, a uvoze tekstil i voće.

Od 2010. do 2018. godine turske investicije u Srbiji iznosile su 135,1 milion evra, a najviše ih je bilo u tekstilnu i auto-industriju, kao i u mašinski i prehrambeni sektor.

U Srbiji posluje oko 500 preduzeće gde je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Srbija i Turska imaju dobru saradnju u izgradnji puteva, a najznačajniji projekat je izgradnje autoputa Beograd–Sarajevo.

U Srbiju dolazi sve više turskih turista, a prošle godine bilo ih je 97.000.

Stefanović i Gašić sa direktorom turske obaveštajne agencije o sprečavanju terorizma

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 11
Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu i sa Hakanom Fidanom, direktorom Nacionalne obaveštajne službe Turske, saopštio je MUP.

Stefanović i Fidan su razgovarali o unapređenju saradnje dve države u oblasti bezbednosti, pre svega u zajedničkom suprotstavljanju terorizmu i organizovanom kriminalu.

Sastanku je prisustvovao i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Emina Erdogan u Ambasadi Turske: Svet je porodicu koja treba da stane u zaštitu prirode

Vučić sa Erdoganom: Kad dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir" 12
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U Srbiji je danas u turskoj ambasadi predstavljan turski projekat „Nulti otpad“(Zero Waste) čiji je pokrovitelj prva dama Turske Emina Erdogan.

„Ukoliko se svet ne ujedini oko principa zelene ekonomije po kojima je otpad sirovina i resurs, čovečanstvo će ići ka još većim prirodnim katastrofama, klimatskim migracijama, siromaštvu i ratnim sukobima“, jedna je od poruka sa današnjeg predstavljanja rezultata projekta.

Emina Erdogan je istakla da svet čini jednu porodicu koja treba da stane u zaštitu prirode.

Kako je objasnila, upozoravajuće posledice zagađenja i pretnja ekološke krize podstakle su pokretanje projekta „Nulti otpad“ u Turskoj, kada su uspostavljeni sistemi za reciklažu, najpre u zgradama javnih institucija, a zatim u opštinama, a u akciju su se uključile i nevladine organizacije i mediji.

U okviru inicijative, početkom 2019. godine u Turskoj je počela naplata plastičnih kesa koje su ranije bile besplatne, i u vrlo kratkom periodu, upotreba plastičnih kesa je smanjena za 80 odsto, naglasila je prva dama Turske.

Ona se osvrnula na velike posledice planetarnog zagađenja plastikom, navodeći podatke da svaki čovek pojede otprilike pet grama plastike na nedeljnom nivou, što odgovara količini plastike jedne kreditne kartice, a da će, ukoliko se ne ograniči upotreba jednokratne plastike, 2050. godine u vodama plivati više plastike nego riba.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan ukazao je da odnosi Srbije i Turske nisu nikada bili bolji, zahvaljujući predsednicima naših država, i dodao da prostora za dalje jačanje saradnje ima naročito u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je rekao da Srbija preduzima presudne korake ka uspostavljanju uređenog sistema zaštite životne sredine, gde je prioritet prečišćavanje otpadnih voda i čista Srbija bez otpada, a međunarodne incijative značajan podsticaj za njihovu uspešniju realizaciju.

Turska i Srbija su već preduzele prve u nizu aktivnosti na jačanju saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali dve zemlje tek čekaju zajednički projekti, koji donose boljitak za građane, rekao je Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari