Stolica Prištini u UN za Zajednicu srpskih opština 1Foto: EPA-EFE/ ANDREW GOMBERT

Rešenje kosovskog problema se ubrzava, složni su sagovornici našeg lista i iz Beograda i iz Prištine, kao i u diplomatskim izvorima, ali nejasno je šta bi to novo moglo da bude predloženo i na stolu pred srpskim i kosovskim najvišim zvaničnicima u narednim danima.

Naime, kako tvrde Danasovi diplomatski izvori, Zajednica srpskih opština za Srbe na Kosovu za stolicu u Ujedinjenim nacijama Kosovu jeste izvesnost, ali bez mogućnosti da ZSO bude okvir za autonomiju, odnosno izvršnu vlast. Takvom rešenju se ne protivi samo Priština, tvrde naši izvori, već i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, s obzirom na to da niko, kako tvrde, ne želi novu Republiku Srpsku na Kosovu.

S obzirom na to da je manevarski prostor u tom smislu za Beograd sužen, prema rečima naših sagovornika, nejasan je i sam cilj iznenadnog puta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, u Sjedinjene Američke Države. Postavlja se pitanje da li on uopšte veruje da je moguće promeniti uveliko utvrđen okvir za dalji razvoj i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. S druge strane, neki od naših sagovornika smatraju da bez Amerike nije moguće postići konačan dogovor, iako su stvari, bar pred Beogradom, jasne u smislu onoga šta Amerika želi.

Polemika oko razloga boravka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u NJujorku ne prestaje danima unazad. List Blic je objavio nezvanično saznanje da Vučić, uprkos tvrdnjama pojedinih medija, ipak, nije u privatnoj poseti, najavljujući njegov današnji mogući susret sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom. Ovu vest je juče potvrdila iz svojih izvora i agencije Beta. Takođe, list piše o susretima Vučića sa predstavnicima američke administracije, od kojih je, tvrde pojedini mediji, tražio pomoć u rešavanju kosovskog pitanja. Neimenovani izvor navodi da je Vučić odlaskom u NJujork nastavio diplomatsku ofanzivu koja, kako se ističe, već uveliko traje.

Podsetimo, prvo je bivši šef diplomatije i predsedavajući GS UN, sada u opoziciji Vuk Jeremić, za sarajevsku televiziju „Fejs“ rekao da Vučić „vodi tajne pregovore o Kosovu“ i da je zato „privatno otputovao u NJujork“, a o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena. „Vučić je u utorak bio u Parizu na tajnoj večeri sa Hašimom Tačijem, a u nedelju je privatno otputovao u NJujork, o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena. Sa Haradinajem takođe pregovara preko bliskog posrednika iz svog okruženja“, rekao je Jeremić. Na to je Vučić uzvratio ironičnim tvitom u kome kaže i da večera sa milijarderom DŽordžom Sorošem.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio da će Vučić, kada se vrati iz NJujorka, odgovoriti svima koji ga napadaju i „prosipaju priče“. Upitan da li poseta Aleksandra Vučića NJujorku ima veze s rešavanjem kosovskog pitanja, Selaković je juče za RTS rekao da je to priča onih „koji su do juče govorili da nema šanse da se Vučić vidi sa Angelom Merkel“, aludirajući na Jeremićeve ranije tvrdnje „Onda se Aleksandar Vučić video sa Angelom Merkel. Posle isti ti ljudi pričaju da se Vučić video s članovima porodice Soroš na tajnoj večeri. Predsednik Vučić se nikad nije video ni na kakvoj večeri ni sa jednim članom porodice Soroš. Onda su rekli da je viđen u Meksiku s nekim devojkama. On nikad nije bio u Meksiku“, rekao je Selaković. On je još naglasio i da se Vučić, takođe, nikada nije sreo s kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem na nekom sastanku, kao i da nijedan njegov susret s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem nije bio tajan.

Raniji iznenadni odlasci

Iznenadni odlasci u centre svetskih sila za Vučića nisu retkost. On je u martu 2014. otputovao u Moskvu. Tada su se u stranačkim kuloarima u Beogradu pojavile spekulacije da je vođa naprednjaka, navodno, pod velikim pritiskom Kremlja da opet u vladu pozove SPS i da je upravo to razlog puta u Moskvu. Međutim, mediji su tada saznali da je njegov put u glavni grad Rusije bio zbog zdravstvenih kontrola zbog ranijih smetnji koje je imao zbog visokog krvnog pritiska. Takođe, u martu 2014. prvi put je, tokom te posete Moskvi, objavljena i fotografija Vučićeve druge supruge Tamare, i to u tabloidu Informer.

Tamara Vučić podelila paketiće u Kuršumliji

Stolica Prištini u UN za Zajednicu srpskih opština 2
Foto: FoNet Press sluzba predsednika Srbije.jpg

Agencija Tanjug u ponedeljak je objavila da je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila Kuršumliju i Kosaničku Raču u okviru humanitarne akcije i najmlađima podelila 250 paketića. Kako se navodi, ona se odazvala pozivu povereništva za izbeglice i migracije Opštine Kuršumlija da pomogne. Supruga predsednika Srbije je u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Kosaničkoj Rači posetila i mališane iz sela duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom – Rudara, Rače, Merdara, Kuršumlijske banje, Ivan Kule i Degrmena, navodi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari