Vučić se obračunava sa Stefanovićem? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

U toku je obračun u vrhu Srpske napredne stranke između Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vučića, ovim saopštenjem oglasila se Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa povodom Stefanovićevog gostovanja na TV O2, u kome su njegove izjave bile suprotne Vučićevim.

Marinika Tepić, potpredsednica SSP, dovela je ranije u vezu na pres-konferencijama u Narodnoj skupštini, sa trgovinom oružja na moguću štetu državnih fabrika i Srbije, kako ministra policije Stefanovića i njegovog oca Branka, tako i predsednika Srbije i lidera SNS Vučića.

SSP u saopštenju, tvrdnju o Vučićevom obračunu sa Stefanovićem, potkrepljuju izjavama lidera radikala Vojislava Šešelja, koji se iznenada zauzeo za uzbunjivača iz vojne fabrike Krušik i zatražio odgovornost Stefanovića i njegovog oca.

Podrazumevajući da su Šešeljeve mete uvek sa Vučićevom dozvolom, kao i u slučaju bivšeg predsednika SNS Tomislava Nikolića, SSP zaključuje da je Stefanović „rešio da se brani“, jer je shvatio da ga predsednik države i stranke pomalo „pušta niz vodu“.

SSP to dovodi u vezu i sa bratom predsednika Srbije Andrejom Vučićem, koji se povremeno pominje kao glavni operativac iz senke vladajuće stranke.

„Odavno je poznato da su Stefanović i Andrej Vučić u lošim odnosima zbog borbe oko prevlasti u gradskom odboru SNS-a čiji je Stefanović predsednik. U MUP-u je Stefanović dugo vremena trpeo da Dijana Hrkalović defakto vodi ministarstvo i uspeo je da je skloni posle posete Vašingtonu i dokaza o njenoj povezanosti sa crnogorskim mafijaškim klanom. Ali obračun se nastavio. Aleksandar Vučić je iskoristio umešanost Stefanovića i njegovog oca u aferu kupovine oružja od Krušika po cenama nižim od tržišnih i pojačao pritisak na svog bliskog saradnika. Na isti način kako je preuzeo Slobodana Tešića i njegove biznise od Tomislava Nikolića, sada to radi sa firmom GIM“, navodi se u saopštenju SSP. (Tošić, koji se pominje, takođe važi za trgovca oružjem.)

Ovi navodi se donekle poklapaju sa onim što se već duže vreme priča u širim političkim krugovima, a to je da Vučić planira navodno da SNS, a moguće i širu scenu „očisti“ od radikalskih elemenata, i da Srpsku naprednu stranku učini još više evropskom.

Kruna te preraspodele trebalo bi da se dogodi sledeće godine, kada će predsednica SNS formalno postati sadašnja premijerka Ana Brnabić. Nije dovoljno jasno, da li to znači, da Stefanović kao izvorni naprednjak i nekadašnji radikal, treba da bude potpuno skrajnut ili samo nateran da sprovede „liberalizaciju i evropeizaciju stranke“.

Takođe, može se nagađati da li to znači i da Vučiću neće odgovarati da mu u sledećem sazivu parlamenta, posle izbora 2020. glavnu reč vode naprednjak Aleksandar Martinović i radikal Vojislav Šešelj.

Na osnovu jučerašnje rasprave u parlamentu, ne može se zaključiti koliko ima istine u tim nagoveštajima, budući da su naprednjaci složno davali podršku i Vučiću i Stefanoviću.

Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, ocenio je na konferenciji za novinare u Skupštini da su optužbe koje iznose lideri opozicije o navodnim zloupotrebama u namenskoj industriji (proizvodnji oružja) izmišljene.

Prema njegovim rečima, čini se da su ti napadi na prvi pogled usmereni ka ministru policije Nebojši Stefanoviću, ali da je stvarna meta zapravo predsednik države i SNS Aleksandar Vučić. Negirao je i da postoje sukobi unutar Srpske napredne stranke.

On je istakao da je fabrika Krušik u Valjevu 2012. bila pred gašenjem, ali da su Vučić i njegova vlada uspeli da od nje naprave uspešno privredno društvo.

Martinović je optužio Dragana Đilasa i lidere Dveri i Narodne stranke Boška Obradovića i Vuka Jeremića da ove podatke kriju i izmišljaju afere, kako se ne bi govorilo o načinu na koji se Đilas obogatio kao i o nelegalnim poslovima Marka Bastaća. „Kada će tužilaštvo pokrenuti istrage protiv njih, kao i protiv Borisa Tadića i Dragana Šutanovca, koji su upropastili Vojsku Srbije“, upitao je Martinović.

I tokom rasprave o putnim ispravama u parlamentu poslanici vladajuće koalicije tvrdili su da nema sukoba unutar SNS i da bi iskonstruisane afere o navodnoj prodaji oružja trebalo da posluže opoziciji za napad na predsednika Vučića i njegove najbliže saradnike.

Naprednjak Igor Bečić ocenio je da se „lažnim uzbunjivačima“ daje prostor na televizijama, iako bi ti ljudi koji optužuju ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića trebalo da odgovaraju zbog iznošenja podataka o vojnim resursima u javnosti i van Srbije.

I njegov stranački kolega Marko Atlagić obraćajući se ministru Stefanoviću, koji je branio izmene zakona o pasošima, rekao je da ga on podržava, kao i kompletna SNS i građani Srbije.

Poslanica SNS Milanka Jevtović Vukojičić ipak je procenila da je napad na Vučića napad na državnika i vizionara „najboljeg u posleratnoj istoriji, koji je pravi rodoljub, jer je njemu interes građana, a ne lični interes, na prvom mestu“.

Podršci ministru policije pridružila se i poslanica Socijalističke partije Srbije Stefana Miladinović, koja je rekla da građani svedoče o „fabrikovanju vesti“ i da ministar Stefanović ima podršku SPS jer je „istina na njegovoj strani“, a da će građani znati na izborima da prepoznaju sve što Vlada Srbije radi za njih.

Predsednik Srbije odbacio je navode da je afera oko trgovine oružjem u stvari njegov obračun sa ministrom unutrašnjh poslova Nebojšom Stefanovićem.

Podaci Martinovića

„Prihod Krušika 2013. godine bio je milijardu i 202 miliona dinara, sledeće godine milijardu i 885 miliona, a 2015. godine tri milijarde i 260 miliona. Prihod je svake godine rastao, pa je 2018. godine iznosio čak jedanaest milijardi i 385 miliona, što je u odnosu na 2014. godinu rast od 604 odsto, rekao je Martinović i dodao da je broj zaposlenih od 1.264 iz 2013. godine porastao na 3.231 prošle godine, a da je Krušik 2013. u budžet uplatio 222 miliona dinara, a 2018. godine čak milijardu i 497 miliona“, tvrdi Martinović. Navodi i da je u vreme vlasti DS uništeno 33.383 komada oružja, a da je, od kada je Vučić preuzeo vlast nabavljeno 10 lovačkih aviona, pet helikoptera Mi17, četiri MI35 i devet letelica X-145M, dva osmatračka radara, 30 oklopna izviđačka vozila, kao i da je naručila 30 tenkova T72, od kojih je stiglo pet, a ostatak će stići do 2021. godine. Dodao je da je Srbija nabavila i 14 aviona lasta, sedam sistema nora i šest lazara 3 i da ti podaci govore da Vlada ulaže u razvoj Srbije i namenske industrije i da ova vlast nema čega da se stidi.

Antić (Metla 2020): VBA i Ministarstvo odbrane da objasne

Novica Antić iz pokreta Metla 2020 u pisanom saopštenju zahteva od Nebojše Stefanovića da zbog umešanosti u aferu Krušik podnese ostavku. On zahteva i da direktor Vojnobezbednosne agencije i ministar odbrane daju objašnjenje javnosti kako je, pod kojim okolnostima i ko kupovao oružje, minskoeksplozivna i ubojna sredstva iz vojnih fabrika i pod kojim uslovima, gde su, kada i kome ta sredstva prodavana, da li je Srbiji, njenoj namenskoj industriji i međunarodnim odnosima pričinjena šteta, u kom obimu i ko je za to odgovoran, kao i šta je VBA preduzela u granicama svojih zakonskih ovlašćenja da to spreči i dokumentuje, a odgovorne procesuira.

Novi skup podrške u Valjevu

Novi skup podrške uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću biće održan danas (petak) u 18 sati u Valjevu. Na skupu će biti nastavljeno skupljanje potpisa za peticiju za oslobađanje Obradovića iz kućnog pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari