Vučić se sastao sa generalnim sekretarom UN 1Foto: Kabinet predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Tema razgovora je bila situacija u regionu i trenutno stanje dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Radiotelevizija Srbije. Vučić je razgovarao sa Guterešom o situaciji u regionu i trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je pres-služba predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, o sadržini tog i svih drugih razgovora koje je vodio u Njujorku, predsednik Vučić će uskoro obavestiti javnost.

Predsednik Republike se založio za poštovanje Rezolucije 1244 o Kosovu, veću ulogu Unmika u pokrajini i pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, javlja dopisnik RTS-a.

Vučić je u razgovoru sa Guterešom rekao i da je Srbija spremna na saradnju kako sa međunarodnim organizacijama, tako i sa kosovskim Albancima, i istakao značaj pronalaženja kompromisa.

Naglasio je da je Srbija spremna da prihvati kompromis, ali je dodao da to ne znači da jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve, već da obe strane nešto treba da daju i ulože.

Gutereš je u potpunosti podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine i ocenio da je nedovoljan povratak raseljenih i da taj proces treba da se ubrza, istakavši da sva pitanja u južnoj srpskoj pokrajini treba rešavati na miran i politički način.

Vučić se ranije već sreo sa Guterešom tokom učešća na Konferenciji o klimatskim promenama krajem prošle godine u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari