Vučić: Srbima u Crnoj Gori ćemo pružiti svaku vrstu podrške na pametan i odgovoran način 1Foto: BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će politika Srbije prema krizi u Crnoj Gori biti pametna, odgovorna i mudra i da će tamošnjim Srbima pružati svaku vrstu podrške, kako niko ne bi pomislio da može da „ukine njihove svetinje“, u tišini ili na neki drugi način.

„Ali ta politika ne treba da bude arogantna i nasilna. Već da svima kažemo da poštujemo državu Crnu Goru i svakog drugog u okruženju, ali da ćemo da pronađemo načine da štitimo interes svog naroda i finansijski i pravno i politički“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja građana pristigla putem Fejsbuka.

On je rekao da pomno i sa „brigom i zebnjom“ prati sve što se dešava u Crnoj Gori, u nadi da će se sve završiti mirno i da će crkve i manastiri ostati tamo gde jesu i da će pripadati onome kome su uvek – Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vučić je rekao da su proteklih dana predstavnici Crne Gore u Briselu iznosili jake optužbe na račun Srbije, to jest da su tvrdili da Srbija želi da izazove krizu u toj zemlji, iako Srbija nije dovela ljude koji protestuju u više crnogorskih gradova već oni tamo žive vekovima i samo žele da sačuvaju svoje svetinje.

„Srbi su izloženi perfidnoj, pokvarenoj i brutalnoj kampanji koja traje gotovo tri decenije. Šta god da se desi uvek smo mi krivi i svakome je najlakše da za sve okrivi Srbiju. Kada u međunarodnoj zajednici postavim pitanje zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju sličan status koji imaju Albanci u Makedoniji, iako ih je više – niko ne odgovara. Suština te perfidne politike je da se za unutrašnje probleme uvek okrivljuju Srbi. Uvek Srbija nekog hoće da ruši a Srbija nikoga nikada nije srušila“, rekao je on.

On je dodao da niko ne reaguje kada se na Kosovu najavljuje uvođenje vojnog roka i dupliranje izdvajanja za oružje, kada se najavljuju tužbe za genocid ili ukidanje Republike Srpske, dok se na svaku najavu iz Srbije reaguje momentalno.

Vučić je dodao da je to posledica činjenice da mnogi u regionu ne žele da vide uspešnu Srbiju.

„Srbija postaje trn u oku jer je sve uspešnija. Pre četiri godine plata je bila 340 evra a u Crnoj Gori 500. Danas je prosečna plata izjednačena na oko 510 evra a javni dug Srbije je dvostruko niži u odnosu na BDP nego u Crnoj Gori“, rekao je on.

Vučić je danas, odgovarajući na pitanja građana koja su stigla preko Fejsbuka, rekao da danas o slobodi medija govore oni koji sebe smatraju slobodnim, a bolje se „razumeju“ u one medije koje smatraju neslobodnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari