Vučić tekstom uzvraća Đilasu, Zelenoviću i Nikoliću 1

Autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića, napisan na engleskom jeziku, pod naslovom „Srpska demokratija na udaru“ predstavlja njegov odgovor na tekst predstavnika Saveza za Srbiju objavljen na istom briselskom portalu – Euraktiv, pre nekoliko meseci, kažu za Danas izvori iz krugova u Briselu, komentarišući lični stav objavljen na navedenom sajtu u ponedeljak.

U tekstu čiji je Vučić potpisnik, između ostalog, ocenjuje da je demokratija u Srbiji „na udaru samoproklamovanih lidera opozicije koji pozivaju na bojkot izbora“ i izrazio uverenje da „bojkot izbora neće uspeti“.

Naši sagovornici preciziraju da je srpski predsednik „tražio pogodan trenutak“ da uzvrati na optužbe iz teksta Dragana Đilasa, Nebojše Zelenovića i Dejana Nikolića, objavljenog sredinom decembra na Euraktivu, pod naslovom „Zarobljena država ugrožava proces evrointegracija Srbije“.

Predstavnici SzS su tada napisali da je: „Srbija je doživela dramatično nazadovanje u pogledu demokratije otkako je došlo do uspona Srpske napredne stranke i njenog dolaska na vlast 2012, a koju danas vodi aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

Poslednjih godina videli smo ponovni uspon autoritarnog upravljanja koje je gotovo u potpunosti zahvatilo državu“. Pre objavljivanja teksta, Đilas, Zelenović i Nikolić boravili su u Briselu, gde su učestvovali na okruglom stolu Evropskog parlamenta o političkoj situaciji u Srbiji.

Prema saznanjima Danasa, „predsednik Srbije i njegovi saradnici ocenili su da je sada došao trenutak da se odgovori na optužbe SZS-a, budući da ubrzo počinje kampanja za izbore, koje SZS bojkotuje“.

„Stil kojim je napisan Vučićev autorski tekst pokazuje da se pažljivo merila svaka reč, kako bi stavovi predsednika Srbije doprli do uticajnih briselskih krugova. To nije nikakva slučajnost, budući da je poznato da Euraktiv prate diplomate i stručnjaci za politička pitanja iz EU“, objašnjavaju naši izvori.

Na tekst Đilasa, Zelenovića i Nikolića, podsetimo, u decembru je dan nakon objavljivanja odgovorila premijerka Srbije Ana Brnabić. NJen odgovor objavljen je takođe na Euraktivu. Brnabić je ocenila da je:“članstvo u EU strateški cilj“, ističući da je njena vlada „nepokolebljivo odlučna da se sprovedu sveobuhvatne reforme“ potrebne za ulazak u EU.

„Tekst Ane Brnabić sadržao je niz opštih mesta, pa je procenjeno da SZS-u treba da odgovori i Aleksandar Vučić lično. S obzirom da je SZS započeo kampanju bojkota, a da se SNS sprema za izbornu kampanju, procenjeno je da je došlo vreme da i Vučić piše za Euraktiv“, kažu nezvanično diplomate. Kako ističu, „Vučić je pisao tekst duboko svestan činjenice da se zvaničnici EU, uključujući poslanike Evropskog parlamenta, protive izbornom bojkotu“.

U navedenom tekstu predsednik Srbije ocenjuje da „bojkotom istinski glasači opozicije mogu biti uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost i de fakto obespravljeni od nekoliko neizabranih pojedinaca koji tvrde da ih predstavljaju“.

„Partije koje bojkotuju izbore, nisu uspele da osvoje srca i umove glasača dok je vlada koju predvodi SNS uspela i spremna je da se suoči s biračima na slobodnim i fer izborima… Vlada Srbije je u proteklih 12 meseci radila s nevladinim organizacijama, OEBS-om i njegovom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskim parlamentom, kao i s partijama sa svih strana političkog spektra kako bi osigurala da građani mogu da ostvare svoje demokratsko pravo na glasanje na slobodnim i poštenim izborima“. Navedene Vučićeve tvrdnje suprotne su konstatacijama iznetim u tekstu portala European Western Balkans o „ispunjenosti izbornih reformi“, koji je objavljen početkom februara, na dan dolaska posrednika iz Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije, Tanje Fajon i Vladimira Bilčika, kao i komesara EU za proširenje Olivera Varhejia. Kako je ocenjeno u tom tekstu: „za stvarnu promenu (izbornih uslova) biće potrebno sprovođenje usvojenih mera u praksi“.

Očekuje se odgovor Saveza

Imajući u vidu već ustaljenu praksu Euraktiva da objavljuje reagovanja na tekstove, može se pretpostaviti da će Savez za Srbiju ubrzo odgovoriti na tvrdnje Aleksandra Vučića. Urednik Euraktiva Zoran Radosavljević objavio je tvit na engleskom jeziku povodom Vučićevog ličnog stava: „Podrazumeva se – Euraktiv će biti srećan da objavi odgovor opozicije, ukoliko i kada ga oni pošalju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari