Vučić: Uprkos ekonomskom razvoju Srbija je pred velikim bezbednosnim izazovima 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija nalazi pred teškim političkim i bezbednosnim izazovima i da je zadatak pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da učine sve da sačuvaju mir u zemlji i regionu, nezavisnost države i nastave sa modernizacijom i ubrzanim opremanjem.

„Uprkos činjenici da smo u ekonomskom smislu teško zapamtili bolje godine… pred nama je izuzetno teška politička i bezbednosna situacija i brojni izazovi. Ne samo zbog regionalnih problema i odnosa sa Prištinom, vrlo složenih odnosa u regionu već i zbog činjenice, koja mora da bude predmet vaše pažnje, da su na našem terenu isprepleteni višeslojni interesi različitih aktera, svetskih i evropskih velikih i moćnih zemalja“, rekao je Vučić na proslavi Dana BIA.

Vučić je pripadnicima BIA poručio da sarađuju sa svima ali da je njihova obaveza da u tim složenim uslovima snaže poziciju Srbije.

On je najavio nastavak jačanja ekonomije ali i oružanih snaga, ne zbog toga što Srbija planira da ratuje sa nekim, već zbog toga što želi da spreči da se više ikada ponovi bombardovanje 1999. godine.

„U svakom trenutku imajte u vidu činjenicu da treba da odbranite interese Srbije. Ništa tuđe nećemo. Hoćemo saradnju sa svima ali morate da budete čvrsti, hrabri i da vam Srbija bude ishodište i najvažniji cilj“, rekao je Vučić i dodao da je prisustvo velikog broja predstavnika stranih službi na svečanosti dokaz velikog poštovanja koji BIA uživa.

Vučić je naveo da Srbija mora da razgovara i komunicira sa svima u svetu, jer je u savremenom svetu jedino tako moguće rešavati probleme.

„Naša služba mora da sarađuje sa svima ali u njoj nema mesta za one koji će da rade za druge službe. Razmenjujte iskustva ali radite uvek i samo za svoju Srbiju. To je uslov da sačuvamo nezavisnost, suverenost i vojnu neutralnost“, rekao je Vučić i ponovio da je cilj broj jedan da se sačuva mir i stabilnost i obezbedi sigurnost za svu decu Srbije.

On je najavio da će biti uložen dodatni napor da se poveća standard pripadnicima BIA, kako bi oni mogli da izdržavaju svoje porodice, lišeni egzistencijalnih briga.

„Nastavićemo sa modernizacijom i ubrzanim opremanjem. Zahvalni smo svim prijateljima koji su nam u tome pomogli, i na istoku i na zapadu, ali od njih tražimo da poštuju nezavisnost Srbije i njen suverenitet“, rekao je on.

Direktor BIA Bratislav Gašić rekao je da želi posebno da izdvoji „vizionarsku ulogu Vučića“, koji je politikom mira i razvijanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom „trasirao put ka svakolikom prosperitetu“.

On je rekao da nikome neće biti dozvoljeno da stane na put razvoju te službe, održavanju njenog ugleda i mesta koje joj pripada, a to je na samom vrhu bezbednosnog sektora Srbije.

„Ljudi su najveća prednost Srbije u odnosu na sve one koji žele da joj urgoze bezbednost“, rekao je Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari