Vučić odlikovao predsednika Gane, najavio dupliranje stipendija za studente iz te zemlje 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon otvaranje skupa povodom obeležavanja 60. godišnjice od osnivanja Pokreta Nesvrstanih, u Palati Srbija ugostio je predsednika Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoa, koji je ispred pomenutog zdanja dočekan uz visoke počasti.

Pre obraćanja, predsednik Vučić uručio je čelniku Gane Orden Republike Srbije na lenti, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Na početku svog izlaganja, Vučić je napomenuo da je jučerašnja poseta predsednika Gane Srbiji prva posle mnogo decenija. On je istakao da Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose sa Akrom, koji datiraju iz vremena bivše Jugoslavije, koja je u okviru svoje antikolonijalne politike od samog početka podržavala borbu Gane za nezavisnost.

– Mi smo stajali kao država, ali i kao narod, uz Afriku kroz čitav period njene savremene istorije. Kao najveća naslednica Jugoslavije i država koja čuva njenu baštinu i zaostavštinu, kao i vrednosti koje je iznedrila na međunarodnom planu, aktivno i dosledno smo podržavali i pomagali afričke narode tokom njihove pravedne borbe za nacionalno oslobođenje. Mi smo sa Ganom uspostavili diplomatske odnose još 1959. godine, gajili prijateljske odnose i veoma intenzivnu saradnju – rekao je Vučić.

On je naveo da je u okviru razgovora o bilateralnoj saradnji dveju država, dogovoreno da broj studenata iz Gane kojima će biti dodeljena stipendija za školovanje u Srbiji bude udvostručen, sa 16 na 32 visokoškolaca. Vučić je kazao da će ti ljudi uvek predstavljati most između dve zemlje, koji treba napraviti i u trgovinski-ekonomskim odnosima, kao i u svim važnim oblastima društvenog života.

– Od zajedničkog rada na digitalizaciji, razvoja „aj-ti“ sektora, veštačke inteligencije, do naše vojno-tehničke saradnje, u okviru poljoprivrede – istakao je Vučić.

Predsednik Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ado zahvalio se na pozivu da bude deo ceremonije kojom se obeležava godišnjica osnivanja Pokreta Nesvarstanih i dodao da im je razvoj te organizacije tokom istorije bio veoma drag, te prirastao za srce Gane. On je podsetio da je Nkruma Kvame, nekadašnji predsednik zemlje koju predstavlja, bio jedan od nekoliko ključnih ličnosti koje su bile zadužene za osnivanje Pokreta Nesvrstanih.

– U istoriji Gane to sve zauzima jedno veoma važno mesto. Ja sam ovde došao da ponovo učvrstim i uverim u posvećenost Gane Pokretu Nesvrstanih, a takođe i da se podsetimo tog dela naše istorije. Pre toga i od tada odnosi (dve zemlje) su zaista dobri i iskreni i mi želimo da ih takvim održimo, da ponovo istaknemo značaj tog odnosa za nas, te koliko smo mi odlučni da ga, nadamo se, pomerimo za još jednu lestvicu više u budućnosti – poručio je Akufo-Ado.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari