Vučić: Vojnim vežbama sa NATO i Rusijom čuvamo našu nezavisnost i suverenitet 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je odluka o vojnoj neutralnosti zemlje, racionalna i da zajedničkim vojnim vežbama sa NATO i Rusijom, „čuvamo svoju nezavisnost, samostalnost i suverenitet“.

Gostujući na televiziji Hepi, on je kazao da je pozicija vojne neutralnosti Srbije najbolja u uslovima u kojima su SAD prva vojna sila sveta, iza koje su kako je rekao, odmah Rusija i Kina, dok je Evropa po njegovim rečima, ekonomski najsnažnija sila ali bez vojne moći.

„U uslovima kada svi u okruženju sebe naoružavaju, važno je da brinemo o sebi, da jačamo našu vojsku, da sa NATO imamo pristojan odnos i da ne dozvolimo da se Srbiji ponovi 1999. godina ali ne smemo ni da ispustimo iz vida užasne emocije koje naši ljudi gaje prema NATO iz razumljivih razloga“, kazao je Vučić.

Govoreći o NATO bombardovanju 1999. godine, Vučić je rekao da je tadašnje rukovodstvo zemlje moralo „mnogo ozbiljnije i odgovornije da se ponaša“ ali i dodao da „nema nikakve sumnje da je počinjena agresija“ i da je to bio „zločin koji je unazadio i region“.

Vučić  je ocenio večeras da su šanse za dogovor sa kosovskim Albancima „mnogo manje nego što su bile“ i dodao da Priština neće nastaviti dijalog dok traje mandat aktuelne evropske administracije.

Navodeći da Priština „neće skoro“ ukinuti takse na uvoz robe iz centralne Srbije, Vučić je kazao da je za to odgovorna i EU koja kako je naveo, ima mehanizme u vezi taksi koji bi skupo koštali Prištinu ali koje nije želela da primeni.

„Bez dogovora sa Beogradom, Priština nigde nikad ništa ne može da uradi. Nisam optimista, ali ne moramo da postignemo dogovor ove ili sledeće godine, neka bude i za pet godina“, rekao je predsednik Srbije.

Navodeći da ne postoji plan od 17 tačaka o promeni granica sa Kosovom, Vučić je rekao i da danas niko neće rešenje po ugledu na status dve Nemačke.

„Albanci više neće da čuju za to, oni sumnjaju da bi Rusija to prihvatila u UN čak i da mi prihvatimo“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari