Vučić: Za budućnost u miru sa svima 1Foto: Instagram / BudićnostSrbijeAV

Poštujemo Hrvate, Bošnjake, želimo u miru da živimo sa njima, to je budućnost za koju se zalažemo, poručio je večeras u Drvaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić i, protiveći se prekrajanju istorije i pretvaranju „dželata u žrtve“ naglasio da će Srbija uvek štititi svoj narod.

Vučić je na akademiji povodom Dana sećanja, posvećenoj stradanju Srba u 20. veku, ocenio da su Srbi, „koji su oslobađali prostor bivše Jugoslavije, odjednom postali agresori i fašisti“, dok su „oni koji su stvarali nacističke države na ovim prostorima, iznenada, postali oslobodioci“.

Vučić je rekao kako „Srbi ne treba da se stide svoje slobodarske proslošti“ i naglasio da je „ponosan što Srbija i RS nemaju problem s tim što neko hoće da promeni istoriju“ i da ne dozvoli odavanje počasti žrtvama nekadašnjih koncentracionih logora.

Predsednik Srbije ponovio je da će, „zahvaljujući inicijativi Milorada Dodika“ biti podignut zajednički memorijalni centar na teritoriji Gornje Gradine, u kome će se deca učiti „šta je bilo u Jasenovcu“. „Da se toga ne stidimo i ne prećutkujemo i da znamo da tak nešto nikad ne sme da se ponovi“, rekao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija nastaviti da pomaže srpskom narodu u BiH – i u RS i na teritorije Federacije BiH. „Nemojte samo da nam branite da volimo svoj srpski narod, Srbiju i RS“, rekao je Vučić, podsetivši da je danas na račun Drvara uplaćeno milion eura, odnosno dva miliona konvertiblinih maraka, ali da to nije sve i da će pomoć i dalje stizati. Vučić je najavio da će ubrzo jedna kompanija iz Srbije otvoriti svoj pogon u Drvaru i zaposliti 100 radnika.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik Srbi poručio je da Srbi sa područja opština u Federaciji BiH „treba da znaju“ da Republika Srpska i Srbija podržavaju i Drvar i Glamoč i Petrovac i Grahovo.

„Ne zaboravite – ovo je vaš grunt. Vlast se može menjati, ali ovo je naša zemlja“, rekao je Dodik, koji je – uz visoke zvaničnike RS – bio domaćin predsedniku Srbije i državnoj delegaciji iz Beograda tokom današnje posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari