Vučić za Špigl: Ne razmišljam o otkazivanju posete Rusiji zbog špijunske afere 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za nemački list Špigl (Der Spiegel) da ne razmišlja o otkazivanju posete Rusiji planirane za 4. decembar zbog izbijanja „ruske špijunske afere“.

„Ne, ne razmatramo to. Želimo da produbimo naše odlične i prijateljske odnose. Ali, naravno, Srbija želi da pokaže da je nezavisna zemlja koja zna kako da zaštiti svoju vojnu neutralnost. Mi zauzimamo ozbiljan i odgovoran pristup trenutnoj situaciji“, rekao je Vučić u intervjuu koji je nemački list preneo na svom sajtu na engleskom jeziku.

Vučić je rekao da su srpski i ruski narod prijatelji od davnina i da je Srbija spremna za dobre odnose dodajući da se nada da je i Rusija.

Predsednik Srbije je naveo da je Srbija i dalje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) dodajući da zemlja istovremeno ima dobre odnose sa Kinom i Rusijom.

Prema njegovim rečima, Srbija, koja još nije član EU, potpisala je sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom kako bi prodavala „sir, jogurt, cigarete i konjak Rusiji“.

„Čim udjemo u EU, odnosno ako se uopšte pridružimo, ti sporazumi će postati besmisleni“, dodao je on.

Vučić je rekao da EU treba da bude fer prema Srbiji o pristupanju Uniji.

„Pravo pitanje je ovo – kako izgleda naša budućnost ovde na Balkanu? Da li računate na nas, ili samo želite da kupite vreme“, rekao je Vučić.

žŠpigl je naveo da se Vućić zalaže za približavanje Srbije i Evropske unije, ali istovremeno flertuje sa Moskvom i Pekingom. List dodaje da se Vučić smatra nacionalistom iz vremena Slobodana Miloševića, koji ga je imenovao za ministra informisanja, navodeći da predsednik Srbije sada želi da pruži „jači glas“ Zapadnog Balkana, koji je EU zanemarila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari